Kako predsednik najvećeg startapa ikad odgovara na optužbe za nefer igru

Suosnivač fintech giganta Stripe vrednog 95 milijardi dolara ovih dana pokušava da odbrani poslovnu praksu kompanije nakon optužbi rivala da su nelojalna konkurencija.

Glavne tehnološke platforme često su izazivale kritike zbog pozajmljivanja ideja od manjih konkurenata. Facebook, matična kompanija Meta i Twiter optuženi su, na primer, da oponašaju aplikaciju za audio ćaskanje Clubhouse sa sopstvenim konkurentskim funkcijama.

Nekada smatran kao miljenik Silicijumske doline, Stripe se suočio sa optužbama za nefer igru sa kolegama iz finansijskih tehnoloških firmi, od strane konkurenata kompanije Bolt, koja ima uslugu plaćanja jednim klikom, i Plaid, koji omogućava fintech kompanijama da bezbedno pristupe podacima o klijentima.

Rajan Breslov, osnivač Bolta, opisao je Stripe kao „šefa mafije“ u Silicijumskoj dolini, optužujući ga da je u dosluhu sa investitorima kako bi otežali konkurentskim firmama da se takmiče.

U tvitu koji je kasnije izbrisao, izvršni direktor Plaid-a Zek Peret optužio je Stripe da je koristio informacije dobijene iz razgovora sa njegovom kompanijom za lansiranje sličnog proizvoda pod nazivom Financial Connections, piše CNBC.

Džon Kolison, predsednik kompanije Stripe, ne želi da se izvinjava u vezi sa odlukama kompanije da lansira slične funkcije konkurentskim fintech firmama, dodajući da „tako funkcioniše ekonomija“.

Kolison je rekao da je svaka sugestija da Stripe upravlja monopolom „smešna“, jer „postoji toliko kompanija za plaćanje“.

Prošle godine, Stripe je obradio 640 milijardi dolara u obimu transakcija, što je povećanje od 60% u odnosu na 2020.

Investitori su dugo spekulisali o eventualnom izlasku na berzu, ali Kolison je rekao da je Stripe „veoma srećan“ što ostaje privatna kompanija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde