Kako zaraditi prvi milion? On je imao bizarnu ideju i uspeo

Foto: LinkedIn

Ključne tačke
  • „Million Dollar Homepage“ je ideja Aleka Tjua, britanskog studenta, koja je postala viralni fenomen i ostvario poslovni uspeh.
  • Ideja mu je bila jednostavna: stvoriti web stranicu s milion piksela (10×10 piksela blokova) i ponuditi pojedinačne piksele na prodaju po ceni od jednog dolara po pikselu.
  • Ali tu nije kraj za Tjua. U narednih nekoliko godina pokušavao je napravi sličan projekat, ali nije uspeo.

Biznis svet pun je bizarnih priča koje govore o uspešnim ili neuspešnim idejama koje su ljudima pale na pamet u cilju da (najčešće brzo) dođu do novca. Jedna od najbizarnijih, ali i vrlo uspešnih i kreativnih desila se pre 18 godina i, možda, daje odgovor na pitanje kako zaraditi prvi milion.

Million Dollar Homepage“ (još uvek online) je ideja Aleksa Tjua, britanskog studenta, koja je postala viralni fenomen i ostvario poslovni uspeh.

Tju je osnovao ovu web stranicu 2005. godine kako bi sakupio novac za plaćanje školarine na fakultetu. Ideja mu je bila jednostavna: stvoriti web stranicu s milion piksela (10×10 piksela blokova) i ponuditi pojedinačne piksele na prodaju po ceni od jednog dolara po pikselu.

Kako zaraditi prvi milion?

Svaki kupac piksela mogao je postaviti željeni sadržaj (najčešće link na svoju web stranicu ili logo) na svom pikselu. Tju je postavio pravilo da svaki blok od 10×10 piksela mora biti prodat u celosti pre nego što stranica bude dovršena. Kako bi privukao kupce, osmislio je marketinšku strategiju koja je uključivala medijsko pokrivanje, online PR i društvene mreže.

Stranica je brzo privukla pažnju, a mnogi su ljudi videli potencijal za oglašavanje na „Million Dollar Homepage“. S vremenom su se pikseli prodavali, a web stranica se ispunila.

To se sve desilo za nepunih pet meseci i Tju je zaradio svoj prvi milion.

Ovaj projekat postao je primer kreativnog pristupa internetu i oglašavanju. Iako je ideja možda izgledala bizarno, pokazala se uspešnom i profitabilnom.

Uspeh vas uči i pogrešnim stvarima

Ali tu nije kraj za Tjua. Iako je ideja bila da plati školovanje, sa svojih 700.000 dolara (morao je da plati porez na taj milion), napustio je studije i preselio se u London.

U narednih nekoliko godina pokušavao je napravi sličan projekat, ali nije uspeo.

“Uspeh može biti i loš i može da vas nauči pogrešnim stvarima. Razmišljao sam o idejama koje će privući pažnju, umesto da stvorim neku vrednost”, rekao je Tju jednom prilikom.

Ipak,  2012. je krenuo sa aplikacijom “Calm”koja nudi programe za meditaciju. Posle nekoliko sporih godina, Tju je počeo da zarađuje od ove aplikacije. Vrednost kompanije je danas oko dve milijarde dolara, a u prvom kvartalu ove godine imao je prihode od preko 20 miliona dolara.

   

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde