Ko je Adžai Banga, novi šef Svetske banke?

Foto: Youtube screenshot

Bord direktora Svetske banke postavio je Adžai Bangu za novog šefa ove institucije.

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je u februaru da će nominovati Adžaija Bangu, bivšeg izvršnog direktora kompanije MasterCard, za predsednika Svetske banke.

U izjavi, Bajden je rekao da je Banga „potkovan da vodi Svetsku banku u ovom kritičnom trenutku istorije“ i da ima „dokazano iskustvo u upravljanju ljudima i sistemima i partnerstvu sa globalnim liderima širom sveta da bi postigao rezultate, ” prenosi CNN.

„Odrastao u Indiji, Adžai ima jedinstvenu perspektivu o mogućnostima i izazovima sa kojima se suočavaju zemlje u razvoju i kako Svetska banka može da ispuni svoju ambicioznu agendu za smanjenje siromaštva i proširenje prosperiteta“, napisao je Bajden u saopštenju.

Banga bi trebalo da zameni prethodnog predsednika Dejvida Malpasa, koji je ranije saopštio da se povlači godinu dana ranije – odsluživši četiri godine od petogodišnjeg mandata. Njegov poslednji radni dan biće 1. jun.

Ko je Adžai Banga?

Adžai Banga je od 2022. godine bio potpredsednik kompanije General Atlantic, investicione kompanije sa sedištem u Njujorku. Pre toga, ovaj 63-godišnjak je bio izvršni direktor kompanije MasterCard od 2010. do 2021. godine.

Radio je u kabinetu bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, gde je bio član saveta za trgovinsku politiku 2015. godine.

Pre MasterCard-a, radio je Citigroup gde je došao 1996.godine i prošao niz pozicija. Jedno vreme je bio i izvršni direktor kompanije za azijsko-pacifički region.

Dok je živeo u Indiji radio je 13 godina u kompaniji Nestle i dve u Pepsicu.

Adžai Banga završio je ekonomiju na Univerzitetu u Delhiju, a alumnista je Indijskog instituta za menadžement u Ahmedabadu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde