Deseto povećanje kamatne stope u SAD u poslednjih 14 meseci

Foto: Twenty20

Američka centralna banka (Federalne rezerve, FED) u borbi za stabilizaciju cena, podigla je kamatne stope na najviši nivo u poslednjih 16 godina.

FED je povećao svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, što je 10. povećanje u poslednjih 14 meseci. Ali je i signalizirao da bi rast mogao biti njegov posljednji za sada.

Više stope su naglo podigle troškove pozajmljivanja novca u najvećoj svetskoj ekonomiji, što je podstaklo usporavanje u sektorima kao što je stanovanje i igrajući ulogu u nedavnim neuspesima tri američke banke.

Više ne kažemo da očekujemo dodatna povećanja kamatnih stopa”, rekao je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel na konferenciji za novinare nakon objave, nazvavši to „značajnom promenom“.

Međutim, on je odbio da isključi dalju akciju, rekavši: „Vodiće nas dolazni podaci.”

Banka je počela agresivno da povećava kamatne stope prošle godine kada su cene u SAD skočile najbržim tempom u poslednjih nekoliko decenija.

Centralne banke širom sveta, uključujući Veliku Britaniju i Evropu, preduzele su slične mere.

Više kamatne stope poskupljuju kupovinu kuće, pozajmljivanje radi proširenja poslovanja ili preuzimanje drugih dugova. Povećanjem tih troškova, zvaničnici očekuju da će potražnja pasti i cene se ohladiti.

Nedavni bankroti banaka, i očekivano povlačenje kreditiranja kao rezultat toga, verovatno će uticati na ekonomiju, rekao je Pauel.

Ali on je dodao da se i dalje nada da će SAD izbeći recesiju, napominjući da je zapošljavanje i dalje snažno, a nezaposlenost niska.

I dalje mislim da je moguće… da je ovo vreme zaista drugačije“, rekao je on.

Odluka Fed-a da podigne stope u sredu bila je jednoglasna i naširoko je očekivana od strane finansijskih tržišta, koja traže tragove o tome šta bi banka mogla sledeće da uradi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde