Pfizer i BioNTech predložili da EU plati pola cene za svaku otkazanu dozu vakcine

Foto: Twenty20

Kompanije Pfizer i BioNTech su predložili Evropskoj uniji da svaku neiskorišćenu vakcinu protiv covida-19 plate u pola cene.

Kako piše Financial Times, u EU postoji 70 miliona otkazanih doza vakcine, a prema predlogu kompanija, prepolovljena doza vakcine koštala bi 10 evra.  

Agencija Reuters je u januaru pisala da se vode razgovori između EU-a i ta dva proizvođača lekova s ciljem da se broj doza vakcine za koje se Brisel obvaezao da kupi, ove godine smanji za do 500 miliona doza, u zamenu za višu cenu.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada EU planira da promeni zakone koji regulišu farmaceutsku industriju vrednu 148 milijardi dolara u nadi da će oživeti ulaganja i povećati pristup lekovima po pristupačnim cenama, u vreme kada su zdravstveni budžeti iscrpljeni troškovima lečenja covida-19.

Pfizer je u međuvremenu objavio da je u prvom kvartalu ove godine, uprkos padu prodaje izazvanim manjom potražnjom za vakcinom protiv korona virusa, ostvario prihod od 18,28 milijardi dolara, naspram očekivanih 16,59 milijardi dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde