Pfizer: Vakcina protiv Covida je generator prihoda, ali spremamo i 19 ‘blokbastera’

Izvršni direktor američke farmaceutske kompanije Pfizer, Albert Burla, rekao je početkom godine da veruje da će farmaceutska industrija doživeti procvat u sledećoj deceniji, na talasu produženja životne dobi i naučno-tehnoloških otkrića. Prema novim informacijama iz ove kompanije, procvat će doneti i druge stvari.

Kompanija Pfizer objavila je da u 2022. očekuje prodaju vakcine Comirnati Covid-19 u iznosu od 34 milijarde dolara, što je dve milijarde više u odnosu na prethodnu prognozu.

Više od dve godine nakon pandemije, izvršni direktor Albert Burla predviđa da će prihodi od Covid-19 proizvoda opstati iako će verovatno pasti sa nivoa iz 2022.

„Verujemo da će naše franšize za Covid-19 ostati generatori prihoda od više milijardi u doglednoj budućnosti, što bi trebalo da služi kao tampon za sve nepredviđene izazove sa drugim proizvodima u našem portfelju“, rekao je Burla u izjavi za medije koje prenosi agencija AFP.

Poslednje tromesečje uključivalo je porast prihoda od vakcine protiv Covid-19 u Sjedinjenim Državama od 83 odsto, podstaknut isporukom najnovije dopunske vakcine za Omicron BA.4/BA.5 prilagođenu bivalentnu vakcinu.

Sveukupno, Pfizer je prijavio profit od 8,6 milijardi dolara u trećem tromesečju, što je šest odsto više u odnosu na period prošle godine uz pad prihoda od šest odsto na 22,6 milijardi dolara.

Burla je rekao da je Pfizer na putu da lansira do 19 novih proizvoda u narednih godinu i po dana. On je istakao potencijalne „blokbaster“ proizvode za respiratorni sincicijski virus (RSV), ulcerozni kolitis (bolest creva) i migrenu.

Pfizer je samo ove godine kupio četiri kompanije za ukupno više od 24 milijarde dolara. Lekovi koje ove akvizicije donose sa sobom trebalo bi da pomere Pfizer za oko jednu trećinu puta ka njegovom cilju prihoda za 2030, rekao je Burla.

Pored Arene i Biohavena, akvizicije uključuju Global Blood Therapeutics i ReViral. Global Blood Therapeutics proizvodi Oxbryta, terapiju za bolest srpastih ćelija. ReViral razvija antivirusne tretmane za RSV.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde