Ko je Albert Burla, prvi čovek Pfizer-a?

Foto: Twenty20, images-squarespace

Ključne tačke
  • „Samo u Americi“, rekao je pre pet godina Albert Burla (62) u obraćanju bordu Pfizer-a pošto je imenovan za generalnog direktora ove kompanije.
  • Poslednjih 30 godina karijere posvetio je Pfizer-u. Grk, Solunac, poreklom iz porodice Sefardi Jevreja, za Pfizer je počeo da radi još u Grčkoj kao doktor nauka veterine na poziciji tehničkog direktora sektora za zdravstvenu zaštitu životinja.
  • Za karijeru Alberta Burlea verovatno će ostati uklesana kao najvažnija, 2020. godina kada je, kako se piše po medijima, ’pogurao’ svoje timove da što brže rade na razvijanju vakcine protiv Covid-19 virusa.

Samo u Americi“, rekao je pre pet godina Albert Burla (62) u obraćanju bordu Pfizer-a pošto je imenovan za generalnog direktora ove kompanije.

Samo u Americi neko skromnog porekla, iz male zemlje i sa izraženim akcentom može da dođe do vrha jedne od najvećih multinacionalnih korporacija na svetu“, nastavio je svoj govor zahvalnosti vodećem timu Pfizer-a pošto je na rukovodećoj poziciji zamenio svog mentora Jana Rida.

Zanimljivo je da je Burla poslednjih 30 godina karijere posvetio Pfizer-u. Grk, Solunac, poreklom iz porodice Sefardi Jevreja, za Pfizer je počeo da radi još u Grčkoj kao doktor nauka veterine na poziciji tehničkog direktora sektora za zdravstvenu zaštitu životinja. Njegova specijalnost je inače biotehnologija reprodukcije, tema na kojoj je doktorirao.

Još od školovanja na Solunskom univerzitetu Aristotel i zvanja doktora veterinarskih nauka sa 25 godina sve je ukazivalo na uspeh i ambiciju koju će teško zaustaviti mala sredina. Ugovor o zaposlenju sa Pfizer-om Burla je potpisao 1993. Postao je deo tima jedne od najvećih farmaceutskih kompanija na svetu koju su osnovali nemački imigranti, dva brata Čarls Fajzer i Čarls F. Erhart pre 174 godine. Danas je ovo jedna od vodećih firmi, ako ne i vodeća, koja se bavi proizvodnjom i razvijanjem lekova i vakcina, a specijalizovani su za imunologiju, onkologiju, kardiologiju, endokrinologiju i neurologiju. Po podacima iz 2020. Pfizer broji 78.500 zaposlenih sa centralom u Njujorku.

Od Soluna preko sedam gradova

Rad u Pfizer-u za Burlu je bio veoma dinamičan u svakom smislu. Menjao je sektore i odeljenja, pozicije i oblasti, gradove i države. Po podacima Carnegie-a, Burla je živeo u sedam gradova i četiri države i u Njujork se zvanično sa porodicom useljava 2001. Kompanija je, sasvim jasno, temeljno pripremala svog čoveka od poverenja za najveću funkciju.

U Pfizer-u je prošao put od Zoetis-a (deo kompanije koja se bavi zdravstvenom zaštitom ljubimaca i stoke) gde je vršio nekoliko izvršnih funkcija za Evropu, Afriku i Srednji Istok, a zatim i pacifičku regiju.

Nekoliko godina kasnije kompanija ga imenuje za predsednika i generalnog menadžera sektora koji se bavi razvijanjem proizvoda. I 2014. ulazi na velika vrata u svet vakcina i lekova protiv raka funkcijom predsednika Grupe u okviru Pfizer-a koja se, pored ovih proizvoda, bavi i brigom o zdravlju krajnjih korisnika. Burla je sa svojim timom postavio na noge lekove protiv raka dojke i lansirao čuvene antikoagulante između ostalog.

Veoma važna uloga koju Pfizer poverava Burli je mesto predsednika Grupe za inovacije ili ’inovativan pristup zdravlju’. Za godinu, koliko je vodio ovaj sektor, prihod je povećan za ’samo’ 11%.

Sasvim očekivano, Burla postaje praktično drugi čovek Pfizer-a godinu kasnije i to nadgledanjem svih poslova koji se tiču proizvodnje, razvoja i prodaje lekova i strategije. Uveo je inovacije i novu reorganizaciju u okviru kompanije i odvajanje dela koji se bavi brigom o zdravlju krajnjih korisnika.

Burla u 2020.

Za karijeru Alberta Burlea verovatno će ostati uklesana kao najvažnija, 2020. godina kada je, kako se piše po medijima, ’pogurao’ svoje timove da što brže rade na razvijanju vakcine protiv Covid-19 virusa i to u saradnji sa nemačkom kompanijom BioNTech. Za CNBC je izjavio da rade na vakcini koja mora da bude sigurna i efikasna. „Rekao sam timu da finansijska dobit ne sme da bude pokretač bilo kakve odluke koja se tiče vakcine“, dodao je.

Ali Financial Times je u tekstu o jačini Pfizer-a na međunarodnoj sceni napisao sledeće. Da Pfizer, za razliku od AstraZenece i Johnson & Johnsona,  od samog početka nije ima nameru da prodaje vakcinu na neprofitnoj osnovi. Upravo zbog toga, Pfizer je odbio finansijsku pomoć američke vlade kako bi zadržao kontrolu nad vakcinom. Cena koju je kompanija u početku odredila od 100 dolara, nije se desila, ali nakon upozorenja da će zbog toga biti etiketirani u javnosti kao profiteri, cena je “pala” na 19,5 dolara po dozi, što je četiri puta više od cene za vakcine Johnson & Johnson, i pet puta više od AstraZenece, piše FT.

Albert Burla i posebni prijatelji

Albert Burla, aktuelni generalni direktor vodeće farmaceutske kuće Pfizer, živi u Njujorku sa ženom i dvoje dece. Milioner je koji je, kako je rekao za Carnegie, Grk poreklom, ali Amerikanac po izboru. Rado svake godine odlazi na odmor na Halkidiki i navija za solunski Aris. Njegovo društvo je vrlo traženo, koliko se može videti u medijima. Druži sa sa gradonačelnicima, predsednicima država, a i Bil Gejts je na listi prijatelja. Za svoju karijeru i doprinos Pfizer-a savremenoj nauci i napretku, rekao je da je Covid-19„vakcina najveće naučno otkriće u poslednjih 100 godina“. Da li je otkriće ili ne, o tome treba da sude vreme i stručnjaci.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde