Ko su članovi nove „mafije“ Ilona Maska?

PayPal je bio poznat ne samo po pionirskom elektronskom plaćanju, već i po “mafiji” – grupi uspešnih alumnista koji su osnovali ili finansirali kompanije u rasponu od Yelpa i LinkedIna do Palantira i Affirma.

Sada je Ilon Mask, najpoznatiji kapo “bande” sa svojim ogromnim Teslinim bogatstvom, iznedrio noviju ekipu koja bi jednog dana mogla parirati originalu, piše Forbes

Niz bivših zaposlenih u ovom proizvođaču automobila formirali su kompanije za električna vozila i baterije, uglavnom u Kaliforniji. Ovi bivši zaposleni u Tesli spremni su da izvrše ogroman uticaj na globalnu automobilsku industriju vrednu 6 biliona dolara u narednim decenijama.

„Tesla to ne može sama“, kaže Peter Ravlinson, Teslin glavni inženjer za model S i sada izvršni direktor sopstvenog startapa – Lucid. Masku „treba konkurencija“, dodaje on.

„Zaista mi je drago kada vidim koliko je nekoliko mojih bivših kolega bilo uspešno i uticajno u raznim prostorima. Dobro je biti deo takve zajednice“, kaže Sterling Anderson, suosnivač Aurore, koji je napustio Teslu 2016.

Ravlinson, Anderson i tri druga bivša Teslina zaposlena koja Forbes predstavlja spremaju se na utakmicu i pomažu Teslinom naporu da elektrifikuje i automatizuje automobilsku industriju. Njihove kompanije već imaju zajedničku vrednost veću od 30 milijardi dolara. To je delić Tesline tržišne kapitalizacije od 780 milijardi dolara, ali to je samo početak.

Sterling Anderson ( Aurora Innovation, suosnivač i CPO) prikupio je sa novom kompanijom 

više od milijardu dolara, a u decembru 2020. godine kupila je Uberovu autonomnu jedinicu, povećavajući šanse da bude glavni igrač u tehnologiji autonomnih vozila.

Piter Rolinson (Lucid Motors, suosnivač i izvršni direktor) je veteran koji je radio u kompanijama kao što su Jaguar i Lotus, a pridružio se Tesli 2009. godine. Sada je izvršni direktor kompanije Lucid Motors, koja proizvodi električna vozila sa sedištem u Njuarku, u Kaliforniji, koji je od Saudijske Arabije naplatio 1,3 milijarde dolara sredstava. Isporuke vrhunskih luksuznih električnih limuzina Air, sposobnih da pređu više od 500 milja po punjenju i koje koštaju 169.000 dolara, počinju ovog proleća. 

Džin Berdiševski (Sila Nanotechnologies, suosnivač i izvršni direktor) je bio sedmi Teslin zaposleni, angažovan 2004. godine kao glavni inženjer akumulatora za Roadster, prvom pokušaju kompanije da proizvede električni automobil za potrošačko tržište. Njegova nova kompanija prikupila je 930 miliona dolara, uključujući 590 miliona dolara u januaru koji je povećao vrednost Sile Nano na 3,3 milijarde dolara i obezbedio sredstva za prvo veliko postrojenje koje se otvara 2024. godine.

Henrik Fisker (Fisker Inc., suosnivač i izvršni direktor) je poznati dizajner koji je svojevremeno dizajnirao BMV roadster za Džejmsa Bonda i vodio dizajn studio Aston Martina, a u Tesli je radio kao savetnik za dizajn za Model S. Mask nije voleo njegov dizajn i (neuspešno) ga je 2008. godine tužio zbog kršenja ugovora , tvrdeći da je danski preduzetnik preuzeo ugovor da špijunira Teslu (što je Fisker porekao). Fiskerov prvi pokušaj kao Teslinog konkurenta, priključnog hibridnog luksuznog automobila Karma, propao je zbog niza komplikacija – požara akumulatora, nedostataka u montaži, čak i pošiljke automobila izgubljenih u uraganu 2012. Godine, pa je tu kompaniju ugasio 2014. godine. Sada se vratio sa novom kompanijom i sprema se za prodaju električnih krosovera Ocean.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde