Koje kompanije u Crnoj Gori imaju najveći promet?

Foto: Envato Elements / Maria_Sbytova

Pedeset najvećih kompanija registrovanih u Crnoj Gori ostvarilo je zbirni prihod od 4,34 milijardi evra, što je 27,3 odsto više nego istobrojna grupa prošle godine.

Prema podacima koje je submilirao portal Investitor, na bazi finansijskih iskaza, 50 najvećih kompanija ostvarilo je neto dobit od ukupno 263,5 miliona evra, 74 miliona evra više nego 50 najvećih iz 2021. godine.

50 najvećih je u prošloj godini imalo prosečno 18.127 zaposlenih, što znači da je neto dobit po zaposlenom 14,5 iznosila hiljada evra.

Stanje na vrhu je još ilustrativnije: 10 prvih kompanija ostvarilo je skoro polovinu ukupnog prometa 50 najvećih, odnosno 2,1 milijardu evra, dok je zbirna dobit 10 prvih iznosila više od 60 miliona evra. Deset prvih kompanija zapošljavalo je ukupno 8.800 radnika prosečno tokom 2022.

Najveća kompanija po prihodima je državna Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), koja je ostvarila promet od preko pola milijarde evra. Drugi je naftaš Jugopetrol, u vlasništvu grčkog Hellenica, koji je u prošloj godini prihodovao 314,8 miliona.

Treći je trgovački lanac Voli, sa prihodima od 312,3 miliona, četvrti je direktni konkurent Laković sa 197 miliojna a peti Uniprom, sa 170 miliona godišnjeg prometa.

Grupu Top 10 čine još trgovački lanac Mercator CG, naftna kompanija INA, i redom državne kompanije CGES, CEDIS te Montefarm.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde