Kraj Libora 2022. Šta dalje?

Krajem ove godine službeno prestaje proračun međubankarske kamatne stope Libor za većinu valuta, objavio je britanski financijski regulator FCA.

Prema oceni analitičara, s obzirom da je Libor (bio) jedna od najvažnijih kamatnih stopa na svetu, taj će potez povećati pritisak na banke i investicione fondove da što pre pronađu alternativu tom merilu.

Kako prenosi Financial Times, FCA je najavio da će 31. decembra prestati objava vrednosti Libora za britansku funtu, evro, švajcarski franak i japanski jen. Stoga od početka januara 2022. banke više neće biti obavezne da šalju podatke za proračun Libora. Krajem godine prestaće i proračun nedelje i dvomesečne stope Libora za američki dolar, dodao je britanski finansijski regulator, piše tportal.

Podsetimo, globalni regulatori zatražili su od banaka, društava za upravljanje imovinom i kompanija da postupno prestanu da koriste tu stopu koja pokazuje trošak zaduživanja između banaka.

Umesto Libora, regulatori preporučuju korišćenje merila koja se temelje na stopama na prekonoćne depozite. Međutim, deo finansijske zajednice upozorava kako ta promena otvara probleme s nekim dužnicima i poveriocima te su zatražili dodatno vreme za prilagođavanje.

“Već neko vreme očekujemo ovu službenu najavu, ali značaj ove vesti ne treba podcenjivati. Izvan dolarskog tržišta ovo označava kraj igre”, komentarisao je za FT Klod Braun, partner u londonskoj advokatskoj firmi Reed Smith.

Regulatori tvrde kako Libor odražava tržište koje više ne postoji i da se dnevne stope uglavnom temelje na procenama, a ne realnim transakcijama. Ipak, FCA je potvrdio kako će banke imati rok da se do juna 2023. povuku s 200 biliona dolara vrednog tržišta dolarskih ugovora vezanih za Libor.

Naime, za dolarski Libor vezano je više obveznica i kredita nego za bilo koju drugu valutu. Podsetimo, 2012. je otkriven skandal da su brojne banke nameštale vrednost Libora radi zarade ili sprečavanja volatilnosti na tržištu. Manipulacije su sezale sve do 1991. godine.

Zbog toga su brojne banke kažnjene stotinama miliona dolara, a neki su bankari čak završili u zatvoru. Brigu oko izračuna Libora preuzeo je tada FCA.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde