Lučić: Bez rominga u EU 2027. godine

Roming deklaracija između dela operatora iz EU i operatora Zapadnog Balkana, potpisana u Tirani u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, omogućiće postepeno smanjivanje i ukidanje cene rominga između EU i regiona Zapadnog Balkana tokom 2023. godine, sa ciljem da se troškovi naknadno u potpunosti ukinu.

Smanjenje troškova rominga sa zemljama EU će omogućiti bolje uslove za saradnju i podsticaj za poslovanje, ali i za turizam.

Na ovu temu za Euronews Srbija govorio je direktor kompanije Telekom Srbija Vladimir Lučić. On je najavio da će prvi veliki benefiti ovog dogovora doći u oktobru 2023. godine.

“Oni će se odnositi pre svega na data saobraćaj jer znamo da ljudi danas najviše koriste internet i aplikacije“, rekao je Lučić.

Bez rominga 2027.

Kako kaže, čitava inicijativa podržana je od strane Evropske komisije i rezultiraće bilateralnim razgovorima sa evropskim operaterima.

Do potpunog ukidanja rominga za građane Zapadnog Balkana koji borave u zemljama članicama EU i obrnuto, trebalo bi da dođe 2027. godine, najavljuje Lučić.

„U pitanju su određene tehnološke i komercijalne faze zbog kojih će taj proces trajati do 2027. godine. Istu tu proceduru su prošle i članice EU kada su interno ukidale roming. Pošto imamo podršku Evropske komisije, od 2027. godine operatori Zapadnog Balkana biće potpuno integrisani u taj koncept, dakle neće biti dodatnog troška rominga i korisnici, gde god se nalazili, imaće istu tarifu“, dodaje Lučić.

“Biće to čist prihod, a ne gubitak”

Iako bi u teoriji potpuno ukidanje rominga značilo i gubitak prihoda za operatora, Lučić kaže da je ovaj dogovor pre svega u interesu korisnika, ali da se i operatoru pruža mogućnost pružanja novih servisa gde može nadomestiti izgubljen novac. Primera radi, otkako je u EU ukinut roming, saobraćaj se povećao za čak 400 puta.

„To je čist prihod. Prethodno su turističke zemlje bile uplašene da će izgubiti profit od rominga. Ali, korisnici su počeli da koriste roming data i opet se ispostavilo da su, i posle ukidanje rominga, te iste zemlje imale najveći prihod. Iskustvo Evrope je pokazalo da je to bila dobra odluka i meni je drago što će Telekom Srbija biti lider ovog projekta i što će Zapadni Balkan do 2027. godine biti potpuno integrisan u ovaj proces“, zaključuje Lučić.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde