BBC doveo čuvenog investitora da ‘pronađe pare’ za javni servis

Britanski javni servis BBC imenovao je jednog od najpoznatijih britanskih investitora ser Dejmona Bafinija, za zamenika predsednika u BBC bordu kako bi pooštrila komercijalni fokus ove televizije.  

Ovaj 60-godišnjak, osnivač globalne investicione firme Permira pridružiće se predsedniku i bivšem bankaru Goldman Sachs-a Ričardu Šarpu kako bi isplanirao finansijsku budućnost BBC-ija u pokušaju da poveća komercijalne prihode.

Bafinijevo imenovanje dolazi nekoliko dana nakon što je Mišel Donelan, sekretarka za kulturu, rekla odboru poslanika da vlada ostaje posvećena promeni „potpuno zastarelog“ modela finansiranja javnog servisa do 2027. godine, piše Guardian.

Opcije koje su razmatrane kao potencijalna zamena uključuju naknadu koja se dodaje opštinskim porezima ili računima za širokopojasne veze, je i pristup sadržaju na osnovu pretplate u stilu Netflix-a.

BBC je prošle godine imao prihode od pretplate u Velikoj Britaniji u iznosu od 3,8 milijardi funti. Vlada je zamrznula pretplatu na 159 funti godišnje do aprila 2024, što doprinosi smanjenju prihoda od 30 odsto kako kažu u javnom servisu.

Ko je Ser Dejmon Bufini?

Sin oca Afroamerikanca i majke bele Britanke, koja ga je odgajala kao samohranog roditelja, išao je u gimnaziju Gejtvej i na kraju na Sent Džons koledž u Kembridžu, na kojem je diplomirao pravo 1984.

Buffini je kasnije pohađao poslovnu školu Harvard i stekao MBA pre nego što je započeo karijeru u investicionom bankarstvu u Schroders-u, čija je sekcija privatnog kapitala kasnije postala Permira.

Stekao je slavu devedestih godina kao jedna od glavnih ličnosti ‘buma’ otkupa kompanija.

Godine 2004. zajedničko preuzimanje Automobilske asocijacije sa CVC-om kao partnerom vredno 1,75 milijardi funti dovelo je do toga da je postao meta kampanje sindikata GMB, koji je bio ogorčen zbog otpuštanja 2.800 radnih mesta

Bio je ključni savetnik Gordona Brauna kada je bio premijer, a trenutno je predsednik Nacionalnog teatra. Titulu “ser” dobio je 2016.godine zbog svojih filantropskih i volenterskih aktivnosti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde