EPCG: Imamo jedan lep biznis plan za Željezaru Nikšić

U Podgorici je postignut dogovor sa turskom kompanijom Toščelik o prodaji nikšićke Željezare Elektroprivredi Crne Gore, koja je u državnom vlasništvu.

Kako je navedeno, kupoprodajni ugovor bi trebalo da bude potpisan u Nikšiću 20. decembra.

Kako piše Investitor.me, ovo je u Crnoj Gori juče bila poslovna ali i društvena tema dana.

Iako su se radnici Željezare, koji mesecima čekaju rasplet drame oko odlaska turskog vlasnika koji kompanijom gazduje od 2012. godine, juče obradovali i čak slavili, pitanje je šta će na kraju biti sa fabrikom, pa i njihovim radnim mestima, piše ovaj portal.

Ono što se sada zna jeste da će Željezara, nekadašnji simbol ne samo nikšićke, već i crnogorske metalurgije i industrije, biti pretvorena u solarnu elektranu koja će poslovati u okviru EPCG grupe. To će označiti kraj nekadašnjeg giganta, nakon skoro 70 godina od osnivanja.

Takvu sudbinu fabrike je u utorak potvrdio predsednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, direktni učesnik u pregovorima s Toščelikom.

On je najavio da će EPCG formirati još jednu ćerku firmu, koja će se zvati “Željezara Solar Nikšić”.

“Jedan lep biznis plan”

Đukanović je potvrdio da se nova kompanija neće baviti proizvodnjom čelika, “već nekim drugim delatnostima”.

“Planiran je jedan tehnološki centar i da on budu potpora solarnoj industriji. Nikšić i sama Crna gora će postati lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo izgraditi jedan biznis plan da se u Nikšiću sastavljaju solarni paneli”, najavio je Đukanović nakon pregovora.

Đukanović je kazao da se radi na popisu imovine sadašnje Željezare, njene vrednosti, te da već imaju nacrt jednog “lepog biznis plana”.

Istakao je da će svih 229 radnika koji su dobili otkaz u Željezari nastaviti da radi u novom preduzeća na drugim pozicijama, a očekuje da se vremenom broj radnika i poveća.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde