Najbogatiji Afrikanac otvorio najveću afričku rafineriju nafte

Foto: Dangote Group

Ključne tačke
  • Najbogatiji Afrikanac i milijarder Aliko Dangote otvorio je u Nigeriji najveću afričku rafineriju nafte vrednu čak 19 milijardi dolara.
  • Nigerija je jedan od najvećih proizvođača nafte u Africi, ali uvozi rafinisane naftne derivate za svoju upotrebu.
  • Rafinerija se nalazi na periferiji Lagosa, ekonomskog centra Nigerije, i radi zajedno sa fabrikom đubriva koja je otvorena pre dve godine.

Najbogatiji Afrikanac i milijarder Aliko Dangote otvorio je u Nigeriji najveću afričku rafineriju nafte vrednu čak 19 milijardi dolara.

Ovim je okončano višegodišnje čekanje na postrojenje za koje analitičari kažu da bi moglo da poveća kapacitet prerade u regionu koji se u velikoj meri oslanja na uvozne naftne derivate.

Fabrika, koja može da proizvede 650.000 barela dnevno, počela je da proizvodi dizel i avio gorivo, izvestila je kompanija Dangote Petroleum Rafinery. Kao prva privatna rafinerija nafte u Nigeriji, projekat je „prekretnica za našu zemlju“, dodaje se.

100% potreba Nigerije

„Nigerija je jedna od najbolje čuvanih tajni. Mnogi stranci ne ulažu jer čekaju pravo vreme. Ne postoji pravo vreme“, rekao je jednom prilikom Aliko Dangote, koji se na Forbes listi milijardera nalazi na 124. mestu sa procenjenim bogatstvom od skoro 18 milijardi dolara.

Nigerija je jedan od najvećih proizvođača nafte u Africi, ali uvozi rafinisane naftne derivate za svoju upotrebu. Nacionalni sektor nafte i prirodnog gasa se bori već dugi niz godina, a većina njegovih državnih rafinerija radi daleko ispod kapaciteta zbog lošeg održavanja.

Rafinerija se nalazi na periferiji Lagosa, ekonomskog centra Nigerije, i radi zajedno sa fabrikom đubriva koja je otvorena pre dve godine.

Očekuje se da će fabrika zadovoljiti 100% potreba Nigerije za benzinom, dizelom, kerozinom i gorivom za avione u punom proizvodnom kapacitetu, rekao je Dangote. Najmanje 40 odsto naftnih derivata proizvedenih tamo takođe bi bilo dostupno za izvoz, saopštila je kompanija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde