Upoznajte najplaćeniju ženu današnjice

Safra Kec (61) je najplaćenija žena izvršni direktor današnjice. Jevrejka je poreklom i kao šestogodišnjakinja sa roditeljima se doselila u Ameriku iz Rumunije.

Po Fortune magazinu, njena godišnja plata prelazi 51,5 miliona dolara.

Tako se stvari i odnosi u poslovnom svetu bitno menjaju, pogotovo u IT sektoru. Žene polako, ali sigurno ulaze u ’teh’ trku i zauzimaju veoma odgovorne funkcije.

Safra Kec je ime koje godinama unazad možete naći na rang-listama koje se tiču najuspešnijih, najbogatijih, najuticajnijih u poslovnom svetu. Radi u kompaniji Oracle već 22 godine. Od 2001, kada je ušla u glavni korporacijski odbor, njena Oracle karijera je bila nezaustavljiva.

Oracle priča

Kec je bankarka i njena specijalnost je investiciono bankarstvo, ali stekla je doktorat pravnih nauka. Postavljena je za Oracle finansijsku direktorku 2006. i jedna od obaveza joj je bila da lično odgovara Lariju Elisonu, suosnivaču kompanije. Po ciframa, njeno postavljenje je bilo pun pogodak i Oracle je beležio samo rast i to dvocifrenim procentima.

Posle povlačenja Larija Elisona, Kec je postavljena na mesto izvršne direktorke zajedno sa Markom Hurdom. Nakon Hurdove smrti pre tri godine, Kec je sama na mestu izvršne direktorke, a ujedno obavlja i posao direktorke finansija.

’Krivac’ za rast

Safra Kec ne voli da se o njoj piše. Odaziva se na pozive da na fakultetima drži predavanja na teme finansija, ali obraćanje medijima joj nije omiljeno.

U poslovnom svetu za nju kruži priča da je osoba koja posao završava do kraja kada ih uzme pod svoje. Inače je u Oracle korporaciji prvi ’krivac’ za sve, kako mediji navode, agresivne akvizicije koje su se sprovodile godinama unazad, a bilo ih je preko 130.

Među najuticajnijim je ženama sveta i često joj postavljaju pitanja o mestu žena na direktorskim pozicijama u svetu softvera. Poručila je:

Morate da budete bolje. Morate bolje da radite, duže i da budete glasnije!“

Safra Kec je upravo vanserijski primer spoja poslovne inicijative i organizacionih sposobnosti. Poslovni kritičari tvrde da ja njenim dolaskom na rukovodeća mesta u Oracle-u, ova korporacija postala nezaustavljiv gigant.

Glupost i integritet

Jedna od izjava koju je dala Forbes magazinu i koja se rado citira je njeno razmišljanje o integritetu i gluposti. Rekla je:

Činjenica je da se možete oporaviti od gluposti, glupog poteza, ali ne možete se oporaviti ako lažete.

Integritet je veoma važan.

Nemojte se plašiti da izgledate glupo, ali nikad ne dovodite sebe u situaciju da trgujete integritetom i pravite kompromise.

Najplaćenija žena šef

Za YT kanal Clevelend Clinic dala je kratak intervju o svom radu u Oracle kompaniji i softverskom svetu. Na pitanje kako je biti šef u takvoj korporaciji, rekla je:

Nemojte da vas zavaraju titule. Ne doživljavam sebe kao velikog ‘bosa’. Pre bih rekla da imam 13 hiljada šefova, a to su moji zaposleni, i još pola miliona šefova, koji su naši klijenti

https://bonitet.com/ko-je-najbogatija-zena-nemacke-i-kako-je-povezuju-sa-nacistima/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde