Najveći proizvođač litijuma smanjio prognoze potražnje ovog metala

Foto: Envato Elements / Fahroni

Albemarle, najveći svetski proizvođač litijuma, smanjio je svoju prognozu potražnje za ključnim sastojkom baterija za 2030. i to za 10 odsto.

Razlog je što kompanija vidi da prelazak na električne automobile u SAD i Evropi traje duže nego što se ranije mislilo, piše Financial Times.

Erik Noris, član borda direktora kompanije, rekao je da su prognoze potražnje smanjene zbog toga što su proizvođači automobila odlagali lansiranje modela električnih vozila na zapadnim tržištima.

„Neki modeli su odloženi, uglavnom iz Severne Amerike, što potiskuje dužinu vremena prodora [električnih automobila] u SAD“, rekao je Noris, dodajući da bi „potencijalno u delovima Evrope“ promena takođe trajala duže .

Tesla, Ford i General Motors su odložili proširenje svojih proizvodnih kapaciteta električnih vozila zbog sporijeg usvajanja kod potrošača u SAD, uključujući povlačenje elektrificiranih verzija kamioneta, kojima bi bile potrebne velike baterije koje koriste puno litijuma.

Albemarle sada očekuje da će do 2030. godine biti potrebno 3,3 miliona tona ekvivalenta litijum ugljenika, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 3,7 miliona tona. Revidirani broj, trostruko veći od prošlogodišnjih milion tona, i dalje predstavlja izazov za industriju, rekli su rukovodioci.

Pad cena litijuma niko ne može da objasni

Tržišne cene litijuma su pale za 82 odsto na oko 13.500 dolara po toni od početka 2023. godine, što je dovelo do toga da veliki deo industrije postane gubitaš, a Albemarle je u četvrtom kvartalu 2023. ostvario neto gubitak od 618 miliona dolara u poređenju sa profitom od 1,1 milijardu dolara godinu dana ranije.

„Videli smo da cene padaju na nivo koji niko zaista ne može da objasni“, rekao je Noris. „Zbog neodrživog nivoa trenutnih cena, cene će rasti.”

Ova procena Albemarle-a naglašava kako će usporavanje prodaje električnih vozila verovatno imati talasne efekte do kraja decenije.

Analitičari smatraju da bi sve veće usvajanje plug-in hibridnih električnih vozila, koja takođe imaju manje baterije, takođe smanjilo potražnju za litijumom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde