Pobeda Donalda Trampa donosi više ‘bušenja’

Foto: Pixabay / BarBus

Krajem prošle godine pisali smo o ‘opkladi’ čuvenog investitora Vorena Bafeta na fosilna goriva. Iako pri ‘opkladi’ (verovatno) nije imao na umu da u tome može da mu pomogne i drugi mandat Donalda Trampa, investicija “mudraca iz Omahe” deluje sve logičnija.

Ako Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima u novembru, nastojao bi da poništi veliki deo rada Bajdenove administracije na borbi protiv klimatskih promena, piše agencija Reuters koja je razgovarala sa nekoliko stručnjaka iz Republikanske stranke.  

Evo nekih od mogućih poteza:

Pauziranje dozvole za tečni prirodni gas (LNG)

Nova Trampova administracija bi verovatno brzo okončala privremenu pauzu u vezi sa novim dozvolama za izvoz LNG-a koje je američki predsednik Džo Bajden primenio ove godine, dok se ne razmotri njihov ekološki i ekonomski uticaj. Sjedinjene Države su postale najveći svetski izvoznik superohlađenog gasa nakon što je ruska invazija na Ukrajinu navela saveznike SAD da traže alternative ruskom prirodnom gasu, što je blagodet za proizvođače gasa, ali zabrinutost za zagovornike klime i životne sredine.

Naknada za metan

Tramp bi verovatno pokušao da ukine novo pravilo Agencije za zaštitu životne sredine da se industriji nafte i gasa naplaćuje naknada od 900 do 1500 dolara po toni za emisiju metana. Mera je usvojena kao način da se smanji emisija moćnog gasa staklene bašte, ali se suočava sa jakim otporom bušača i kompanija za naftovode koje su zabrinute da će ugroziti njihov rezultat.

Više ‘bušenja’

Druga Trampova administracija bi verovatno ponovo izvršila petogodišnji program lizinga nafte i gasa na moru Ministarstva unutrašnjih poslova SAD kako bi proširila veličinu i obim aukcija za bušenje. Bajdenova administracija izradila je postojeći plan sa rekordno malim brojem aukcija, kao deo širih napora da uvede prelazak na čistije izvore energije.

Ako republikanci budu kontrolisali Kongres nakon izbora u novembru, druga Trampova administracija bi takođe mogla da pređe na prodaju federalnog zemljišta državama koje žele da podstaknu eksploataciju minerala, nafte i gasa.

Povlačenje iz Pariskog dogovora

Tramp je u kampanji je obećao da će još jednom povući Sjedinjene Države iz međunarodnog pakta za borbu protiv klimatskih promena. Tramp je povukao SAD iz Pariskog sporazuma tokom svog prvog mandata, ali je Bajden brzo preokrenuo taj potez nakon što je izabran i od tada je pokušao da vrati kredibilitet i liderstvo SAD u globalnim klimatskim naporima.

Električna vozila

Došlo bi do verovatnog upućivanja zahteva Agenciji za zaštitu životne sredine da ponovo razmotri standarde efikasnosti vozila koji su dizajnirani da podstaknu proizvođače automobila da brže pređu na proizvodnju automobila i kamiona na baterije u ovoj deceniji.

Ukidanje poreskih olakšica

Konzervativni istraživački centri Heritage Foundation i America First Policy Institute takođe razmatraju načine na koje bi Tramp mogao da ukine poreske olakšice u Bajdenovom zakonu o klimatskim promenama vrednom oko 400 milijardi dolara, kako bi novac mogao da se koristi u druge svrhe kao što je proširenje finansiranja smanjenja poreza i zapošljavanja. Ali ostvarivanje ovoga zavisiće od toga da li republikanci kontrolišu i Dom i Senat nakon izbora u novembru i da li su spremni da ukinu subvencije koje uglavnom idu u korist republikanskim državama.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde