InoBat, baterije, litijum, subvencije, Rio Tinto, Srbija

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je da je sa Vladom Srbije potpisao memorandum o namerama za izgradnju fabrike baterija za električna vozila ukupnog kapaciteta od 32 gigavata.

Fabrika bi, kako se navodi, trebalo da bude otvorena 2025. godine sa početnim kapacitetom od četiri gigavata, javljaju agencije.

Vlada Srbije pristala je da obezbedi sredstva u iznosu do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice za podršku projektu, saopštio je InoBat.

Ovu informaciju potvrdila je i premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da Srbija kroz partnerstvo sa InoBatom “doprinosi zelenoj budućnosti i održivom razvoju”.

InoBat je rekao da želi da izgradi gigafabriku u zapadnoj Evropi i jednu u istočnoj Evropi. Cilj kompanije je da postepeno povećava proizvodne kapacitete za četiri gigavata, što bi, na osnovu potpisanih ugovora, pojedinačno trebalo da košta oko 350 miliona evra.

Rio Tinto i InoBat

Ono što jedan deo medija prenosi je da je jedan od investitora u slovačku kompaniju, Rio Tinto.

Krajem prošle godine kompanija je objavila ulaganje u slovačku kompaniju, a tim povodom, direktorka sektora za proizvodnju materijala za baterije u kompaniji Rio Tinto, Marni Finlajson, rekla je da se time “stvara nada” da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji.

“Projekat „Jadar” ima potencijal da se pozicionira kao najveći izvor litijuma u Evropi u narednih najmanje 15 godina,” rekla je i dodala:

“Imajući u vidu da ‘Jadar’ ima potencijal da proizvodi litijum dovoljan za oko milion baterija za električna vozila godišnje u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, verujemo da će ‘Jadar’ biti ključni dobavljač baterija za evropsko tržište”.

„Rame uz rame sa kompanijom ‘Rio Tinto’, nastavićemo dalji razvoj naših proizvodnih kapaciteta i blisko ćemo sarađivati na razvoju ekosistema za baterije, u čijem centru će biti zajednički napori za opštu dekarbonizaciju”, rekao je tada izvršni direktor kompanije „Inobat Auto” Marjan Boček.

Ovo je druga fabrika koja će se baviti proizvodnjom ovakvih baterija u Srbiji. ElevenEs, razvojni industrijski projekat multinacionalne kompanije Al Pack Group, potpisao  je u oktobru prošle godine sporazum sa EIT InnoEnergy, čime su objavili stratešku  saradnju u  izgradnji prve  gigafabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi i to u Subotici.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

  1. Zašto ne bi kopali litijum u Švajcarskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj upravo zbog toga što „štitite“ životnu sredinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde