Neom, futuristički grad u Saudijskoj Arabiji traži rukovodioce za platu od milion dolara

Ako svakodnevno ne pratite vesti iz biznisa, verovatno vam je promakao termin – Neom.

O njemu se pričalo pre pet godina kada je najavljen, a od tada tek ponekad se pojavi neka nova informacija.

Neom je projekat Saudijske Arabije i prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, neformalno poznatog kao MBS. To je futuristički grad, arhitektonsko čudo, u koje će biti uloženo 500 milijardi dolara.

U Neomu, za koji se očekuje da će biti velik kao Belgija kada bude završen, biće smešteno 9 miliona stanovnika, a oni će živeti u gradu koji ima, na primer, vertikalne vrtove,  letenje liftovima, zone sa nultom emisijom ugljenika i plivanje kao način putovanja.

Traže rukovodioce

Nova vest je da ovaj futuristički grad pokušava da navede rukovodioce i menadžere da vode rastuće industrije poput turizma i tehnologije sa platom od čak 1,1 milion dolara godišnje. Kako je objavio Wall Street Journal, na osnovu internog Neom dokumenta, taj broj bi mogao da bude mnogo veći kada se uključe bonusi i drugi podsticaji.

Saudijska Arabija se takođe nada da će privući nove talente svojim potpunim odsustvom poreza na dohodak, što znači da će rukovodioci moći da zadrže svoje čitave plate od milion dolara. Kako kažu oni  su već angažovali veliki broj stručnjaka iz celog sveta u odeljenjima za vodu, životnu sredinu i još mnogo toga.

Takođe, nude širok spektar radnih mesta za voditelje projekata, uključujući morske biologe, inženjere za odvodnjavanje.

Neom i diversifikacija ekonomije

Projektom MBS želi da diversifikuje ekonomiju Saudijske Arabije, koja je najveći izvoznik nafte na svetu. Poslednjih godina, kraljevstvo je olakšalo ženama mogućnost da samostalno putuju i voze automobile, u pokušaju da ispravi represivne prakse i omogući veću slobodu u svom društvu. Kako bi promovisao imidž dobrodošlice prema strancima, Neom će takođe služiti alkohol u jednom od svojih odmarališta, objavio je Wall Street Journal, označavajući prekretnicu za islamsko kraljevstvo u kojem je alkohol zabranjen.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde