„Nikada se nemojte kladiti protiv Amerike“

Milijarder Voren Bafet objavio je svoje tradicionalno godišnje pismo deoničarima u kojem jasno poručuje – nikad se nemojte kladiti protiv Sjedinjenih država.

“U njenih kratkih 232 godine postojanja … nije bilo inkubatora za oslobađanje ljudskog potencijala poput Amerike”, napisao je predsednik i izvršni direktor Berkshire Hathawaya u pismu objavljenom u subotu.

“Uprkos nekim ozbiljnim prekidima, privredni napredak naše zemlje oduzima dah. Naš nepokolebljivi zaključak: Nikad se nemojte kladiti protiv Amerike.”

Bafet je u pismu podelio činjenicu kako bi ilustrovao američku verodostojnost Berkshirea. Rekao je da konglomerat poseduje najveći iznos američke imovine (nekretnina, postrojenja i opreme) po vrednosti od bilo koje druge kompanije u zemlji.

“Berkshireov amortizovani trošak ovih domaćih osnovnih sredstava iznosi 154 milijarde dolara. Sledeći na redu na ovom popisu je AT&T, s nekretninama, postrojenjima i opremom od 127 milijardi dolara”, napisao je.

Milijarder je istakao dva Berkshirova američka preduzeća u potpunom vlasništvu – BNSF Railway i Berkshire Hathaway Energy (BHE) – koja su u 2020. zaradila 8,3 milijarde dolara usprkos padu potražnje usled pandemije Covid-19.

“Vaša železnica prevozi oko 15% svih ne-lokalnih tonskih milja (tona tereta premeštena jednu milju) robe koja se kreće Sjedinjenim Državama, bilo železnicom, kamionom, cevovodom ili avionom”, rekao je Bafet.

Istorija američkih železnica je fascinantna. Nakon otprilike 150 godina pomahnitale gradnje, lobanje, prekomerne gradnje, bankrota, reorganizacija i spajanja, železnička industrija se pre nekoliko decenija konačno pojavila zrelom i racionalizovanom”, dodao je.

Na temu ulaganja, Bafet je rekao da su izuzetno niske kamatne stope širom sveta umanjile privlačnost tržišta obveznica.

“Obveznice danas nisu poželjno mesto”, rekao je Bafet.

“Ulagači s fiksnim dohotkom u svetu – bilo da se radi o penzionim fondovima, osiguravajućim društvima ili penzionerima – suočavaju se s mračnom budućnošću”, smatra Bafet.

On je primetio da je referentni desetogodišnji prinos riznice drastično pao na 0,93% na kraju 2020. godine s 15,8% u septembru 1981. U međuvremenu, ulagači zarađuju negativan povrat na biliona dolara državnog duga u Nemačkoj i Japanu, dodao je, piše SEEbiz.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde