NIS i zvanično preuzeo Petrohemiju

Petrohemija je i zvanično prešla u ruke Naftne industrije Srbije. NIS se jedini i javio na tender za dokapitalizaciju pačevačkog pertrohemijskog kopleksa od 150 miliona evra. I država i sindikati smatraju da je NIS najbolje rešenje za dalji razvoj Petrohemije, uz preuzeta obavezna ulaganja, javlja Radio-televizija Srbije.

NIS, je od 2009. u većinskom vlasništvu ruskog „Gazprom Nefta“ a u „Petrohemiji“ već je imao gotovo 21 odsto akcija. Potpisivanjem Ugovora o strateškom partnerstvu udeo u vlasništvu povećao je na 90 posto.

Istovremeno obezbeđena je potpuna integracija „Petrohemije“ sa pančevačkom „Rafinerijom nafte“ bez čijeg primarnog benzina petrohemijski kompleks i ne može da radi pa su povezane cevima.

„Razvojem NIS-a i ulaganjima od preko tri milijarde evra pokazali smo da smo pouzdan partner Republici Srbije i modernizaciji domaćeg naftnog sektora. Sad započinjemo novu fazu u istoriji naše komapanije zajednički razvijati Petrohemiju“, kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Sa sadašnjom godišnjom proizvodnjom od 600.000 tona različitih hemijskih proizvoda Petrohemija je među najvećim izvoznicima u zemlji, a zauzima i značajano mesto u hemijskoj industriji u Jugoistočnoj Evropi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde