NIS isplatio dividendu akcionarima za 2022. godinu

Foto: NIS

Kompanija NIS je 24. avgusta isplatila akcionarima dividende za 2022. godinu. U te svrhe isplaćeno je 23.364.924.716 dinara (u bruto iznosu), odnosno 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti Društva, saopštila je kompanija.

To je ujedno i najveći godišnji iznos koji će biti isplaćen akcionarima od početka isplate dividende 2013. godine.

Do sada je na ime dividende isplaćeno gotovo 66 milijardi dinara.

Pravo na isplatu dividende imali su svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija na Dan akcionara XV redovne sednice Skupštine akcionara NIS-a, odnosno 19. juna 2023. godine.

Republici Srbiji će na ime dividende iz dobiti za 2022. godinu u budžet biti uplaćeno više od 6,98 milijardi dinara, a Republika Srbija ostvaruje i prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividende akcionarima.

Građanima Srbije koji poseduju akcije NIS-a isplaćeno je 121,7965 dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji (143,29 dinara) odbije porez od 15 odsto koji je NIS dužan da obračuna i uplati za ove akcionare pri isplati dividendi. Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde