Hajp oko ove kompanije i dalje traje: Rast prodaje, rast akcija na Volstritu

Foto: Nvidia

Tehnološki gigant Nvidia saopštio je da je prodaja dostigla rekord nakon više nego udvostručenog porasta potražnje za čipovima za veštačku inteligenciju (AI).

Kompanija je obavestila javnost da je prihod skočio na više od 13,5 milijardi dolara za tri meseca do kraja juna.

Nvidia takođe očekuje dalji rast prodaje u tekućem kvartalu i planira da otkupi 25 milijardi dolara svojih akcija, prenosi BBC.

Akcije kompanije porasle su za više od 6,5% u produženom trgovanju u Njujorku, dodajući njihovom ogromnom dobitku ove godine.

Nvidia je takođe rekla da očekuje prihod od oko 16 milijardi dolara za tri meseca do kraja septembra.

To je mnogo više od očekivanja Volstrita i predstavljalo bi porast od oko 170 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Nova era je počela

„Nova računarska era je počela“, rekao je izvršni direktor kompanije Nvidia Jensen Huang u izjavi.

„Kompanije širom sveta prelaze sa opšte namene na ubrzano računarstvo i generativnu veštačku inteligenciju“, dodao je on.

Snažne performanse podstakle su poslovanje Nvidijinih centara podataka, koje uključuje AI čipove.

Prihod za tu jedinicu dostigao je više od 10,3 milijarde dolara, što je porast od više od 170% u odnosu na prošlu godinu, pošto su dobavljači usluga računarstva u oblaku i velike potrošačke internet kompanije kupile procesore sledeće generacije.

„Klub od bilion dolara“

Ove godine, Nvidijina berzanska vrednost skočila je na više od 1 bilion dolara jer su njene akcije više nego utrostručene.

Time je postala peta javno trgovana američka kompanija koja se pridružila takozvanom „Klubu od bilion dolara“, zajedno sa Apple-om, Microsoft-om, Alphabet-om i Amazon-om.

Nvidia je prvobitno bila poznata po izradi tipova računarskih čipova koji obrađuju grafiku, posebno za kompjuterske igre.

Sada njegov hardver podržava većinu AI aplikacija, a jedan izveštaj je otkrio da je zauzeo 95% tržišta za mašinsko učenje.

ChatGPT – koji generiše ljudske odgovore na upite korisnika u roku od nekoliko sekundi – obučen je korišćenjem 10.000 Nvidijinih grafičkih procesorskih jedinica grupisanih u superkompjuter koji pripada Microsoftu.

Očekuje se da proizvodi veštačke inteligencije dramatično promene način na koji koristimo računare i ulogu koju oni igraju u našim životima, piše BBC.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde