Oni su potpuni hit na berzi

Foto: Nvidia.com

Ključne tačke
  • Nvidia je danas pravi hit na berzi.  U samo jednom danu, vrednost joj je porasla za skoro četvrtinu. Predvidela su bum potražnje za svojim kompjuterskim čipovima kako bi zadovoljila potrebe proizvoda veštačke  inteligencije.
  • Postali su poznati po razvoju integrisanih kola, koja se koriste u svemu, od elektronskih konzola za igre do personalnih računara (PC).
  • Sada iznosi preko 900 milijardi dolara. Analitičari predviđaju da rast Nvidia-e neće stati. To misli i sama kompanija koja je predvidela prihod od 11 milijardi dolara za tri meseca do kraja jula.

Mad Money je emisija na televiziji CNBC koja pomaže ljudima da postanu bolji investitori na berzi. Zvezda te emisije je Džim Krejmer, koji daje svoje prognoze kako će se kretati akcije, a s tim i kako i gde uložiti novac. Međutim, Krejmer je predmet zabave na društvenim mrežama, a razlog je to što često promašuje (pisaćemo jednom prilikom o tome).

Krejmer je tako u septembru prošle godine tehnološku kompaniju Nvidia nazvao “gubitnikom” i pozvao ljude da se klade protiv nje. O, kako je bio u krivu.

Nvidia je danas pravi hit na berzi.  U samo jednom danu, vrednost joj je porasla za skoro četvrtinu. Sada iznosi preko 900 milijardi dolara.

UPDATE: 30. maja vrednost kompanije Nvidia je bilion dolara. Akcija kompanije na berzi vredi 409 dolara.

Predviđanje buma

Kompanija, koja je jedan od najvećih proizvođača grafičkih čipova, predvidela je bum potražnje za svojim kompjuterskim čipovima. Pretpostavka je bila da će time zadovoljiti potrebe proizvoda veštačke  inteligencije kao što je ChatGPT.

Kako je Krejmer pogrešio govori i činjenica da je akcija kompanije u septembru prošle godine vredela 130 dolara, a danas 305 dolara.

Hajp oko veštačke inteligencije krenuo je krajem prošle godine, a za rad i njen razvoj su potrebni ogromni centri podataka puni poluprovodničkih čipova.

Ta ‘žurba’ za veštačkom inteligencijom pružila je ogroman podsticaj preduzećima kao što je Nvidia koja obezbeđuje hardver potreban za pokretanje složenih modela sa milijardama ulaza.

Analitičari predviđaju da rast Nvidia-e neće stati. To misli i sama kompanija koja je predvidela prihod od 11 milijardi dolara za tri meseca do kraja jula. To je 50% više od 7,2 milijarde dolara koje je predvideo Wall Street.

Nvidia – istorija

Oni su potpuni hit na berzi
Sedište kompanije u Santa Klari, Kalifornija.

Kompaniju su 1993. osnovali Jen-Sun „Jensen“ Huang, Kurtis Prim i Kris Malahovski, a sedište joj je u Santa Klari, Kalifornija. Osnivači Nvidia-e su verovali da će za napredak kompjuterske grafike biti potreban namenski GPU (grafički procesor). Ranije su kompjuterske igre bile u potpunosti zasnovane na CPU-u (centralna procesiona jedinica).

Postali su poznati po razvoju integrisanih kola, koja se koriste u svemu, od elektronskih konzola za igre do personalnih računara (PC).

U januaru ove godine, objavljeno je da kompanija ima preko 26,000 zaposlenih, što je duplo više od 13,000 koliko je imala u januaru 2020.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde