Novi čovek na jednoj od najmoćnijih pozicija u američkom novinarstvu

Džozef Kan preuzeo je mesto izvršnog urednika The New York Times-a (NYT), zamenivši legendarnog 65-godišnjeg Dina Baketa.

Kan tako dolazi na jedno od najmoćnijih pozicija u američkom novinarstvu, ali kako najavljuje, njegov dolazak, za sada, neće prouzrokovati dramatične promene.

„Ne bih rekao da će doći do neke vrste oštrog prekida u tipu priča zbog kojih smo najviše poznati ili u tonu izveštavanja“, rekao je Kan.

Kanovo promovisanje u izvršnog urednika će neizbežno predstavljati neku kulturnu promenu za NYT, ocenjuju američki mediji.

„Apsolutno je neizbežno da će on raditi stvari koje će se razlikovati od onoga što sam ja uradio“, rekao je Baket, koji ostaje u NYT da vodi fondaciju koja daje stipendije za istraživačko novinarstvo. „Svaki izvršni urednik radi stvari drugačije.”

Ko je Džozef Kan?

Pre nego što je postao izvršni urednik, Kan je radio kao glavni urednik od 2016. U toj ulozi, predvodio je nastojanje The Timesa da postane potpuno digitalna novinska redakcija, izgradi globalnu informativnu mrežu, transformiše kulturu redakcije da bude raznovrsnija i inkluzivnija i podstakne nove oblike pripovedanja.

Kao dvostruki dobitnik Pulicera, Kan ima višegodišnju reputaciju kako u produkciji tako i u pomaganju novinarima.

Godine 1987. započeo je svoju karijeru u lokalnim vestima u The Dallas Morning News, a zatim je radio kao dopisnik za Kinu za The Wall Street Journal.

Pridružio se NYT 1998. godine i radio je kao poslovni reporter u Njujorku; ekonomski dopisnik u Vašingtonu i strani dopisnik u Kini. Kao urednik Međunarodnog deska, a na kraju i njegov lider, Kan je vodio pokrivanje nekih od najsloženijih priča uključujući ratove u Avganistanu, Iraku i Siriji; terorističke napade i politička previranja u Evropi; do epidemije ebole u ​​Africi.

Međunarodni desk u NYT je osvojio šest Pulicerovih nagrada za svoje međunarodno izveštavanje tokom Kanovih godina kao urednika deska.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde