Novi svet plaćanja počinje od promena

Sveopšte globalne okolnosti u proteklih par godina ubrzale su naše prihvatanje digitalnih plaćanja, a to je, zauzvrat, izgleda promenilo način na koji razmišljamo o novcu, počevši od načina na koji vršimo plaćanja čak do toga šta sve smatramo valutom, pokazuje studija Indeks novih plaćanja koju je sprovela kompanija Mastercard.

Direktna plaćanja preko bankovnog računa, „kupi sada, plati posle“ opcije,  aplikacije za transfer novca, kriptovalute, QR i instant plaćanja, digitalni novčanici. Globalno istraživanje, sprovedeno u 40 zemalja, pokazalo je da 85 odsto ispitanika koristi makar jednu novu digitalnu platnu metodu, a čak93% kaže da će verovatno koristiti jednu od ovih metoda u narednoj godini.

Istraživanje nije dalo samo presek promena koje se dešavaju unutar platnog ekosistema, već se pozabavilo i motivacijom korisnika koja pokreće te promene i u kojoj meri faktori kao što su bezbednost, praktičnost, fleksibilnost i kontrola usmeravaju dalji tok digitalne revolucije.  Donosimo vam pet ključnih uvida.

01 Nema keša? Nema problema

Postoje jasni znaci da se nastavlja trend sve manjeg oslanjanja na gotovinu. Tek 40 odsto ispitanika iz generacija Y (tj. Milenijalaca) i Z navode da su koristili gotovinu u prethodnih godinu dana. Ukupno 35% ispitanika kaže da je manje koristilo gotovinu u protekloj godini u odnosu na ranije, dok nešto više od četvrtine kaže da se više oslanjalo na keš nego ranije. Tri od 10 ispitanika nije čak ni koristilo tradicionalne valute u nekim transakcijama — na primer, plaćali su koristeći bodove iz programa lojalnosti.

02 Interesovanje za kriptovalute

Više od decenije nakon lansiranja bitkoina, kriptovalute se i dalje uglavnom posmatraju kao sredstvo za ulaganja, iako 11% ispitanika navodi da je kupovalo koristeći digitalne valute, a 36% njih kaže da postoji verovatnoća da će pokušati da plate kriptovalutama tokom sledeće godine. Istraživanje, sprovedeno pre poslednjeg pada vrednosti kriptovaluta, otkriva pomešana osećanja među potrošačima: tek nešto više od polovine ispitanika oseća pesimizam u pogledu vrednosti digitalne imovine, ali skoro jednak broj njih smatra da bi one mogle da budu dobra investicija. Potrošači bi želeli da vide više stabilnosti u kripto segmentu, a 59% njih se slaže da bi se osećali sigurnije u vezi sa kriptovalutom kada bi znali iza njih stoji  renomirana organizacija, dok 63% ispitanika se slaže da bi vlade trebalo da regulišu sektor kripto i stablecoin valuta.

Novi svet plaćanja počinje od promena

03 Palac gore za biometriju

Više od dve trećine potrošača se slaže da je korišćenje biometrijskih tehnologija — skeniranje otiska prsta i dlana, kao i prepoznavanje lica i glasa za identifikaciju ili plaćanja sigurnije od PIN-a, lozinke ili drugih oblika identifikacije. Ukupno 61% ispitanika se slaže da je lakše platiti biometrijski nego koristiti standardno plaćanje karticom. Međutim, nije sve toliko idealno – 71% ispitanika je zabrinuto ko ima pristup njihovim biometrijskim podacima, iako je polovina građana spremna da ih podeli kako bi uštedela vreme.

04 Povezanost

Da li se još uvek ručno popunjavaju čekovi? U stvari, da li se još uvek koriste čekovi? Tri četvrtine ispitanika kaže da plaća račune digitalno, a dodatnih 14% kaže da to planira u budućnosti. Polovina potrošača se oslanja na platne tehnologije u obavljanju barem pet aktivnosti kao što su bankarstvo, slanje novca prijateljima, provera njihove kreditne sposobnosti ili plaćanje rata kredita. Otvoreno bankarstvo kao mogućnost deljenja bankarskih podataka sa drugim pružaocima finansijskih usluga, ubrzava prelazak na digitalno upravljanje novcem. Ukupno 71% potrošača se slaže da bi želeli da mogu da kupuju ili plaćaju račune direktno sa svog bankovnog računa bez unosa podataka o kartici ili ispisivanja čeka.

05 Uvid u rate

„Kupi sada, plati kasnije“ postao je jedan od najvećih trendova u platnoj industriji u poslednjih nekoliko godina, pri čemu se očekuje da će ova plaćanja činiti skoro četvrtinu svih globalnih transakcija u e-trgovini do 2026. godine, u odnosu na samo 9% u 2021, prema istraživanju Junipera. Indeks novih plaćanja otkriva zašto se ljudi odlučuju za rate: one pomažu da se lakše upravlja neplaniranim ili hitnim kupovinama i pomažu u boljem budžetiranju. Četiri od 10 ispitanika kaže da im je komforno da koriste ovakav tip plaćanja, iako se više od 60 odsto ispitanika slaže da bi se osećali sigurnije i bili bi zainteresovaniji da iza ove opcije stoji neki pružalac usluga kome veruju

Gotovina je sve manje relevantna za mlađe ljude, digitalna plaćanja su svakodnevna pojava za skoro sve, a čak i magnetna traka sa kartica polako nestaje. Došli smo do trenutka kada futurističke platne tehnologije više nisu hipotetičke. Beskontaktna tehnologija je, ispostavilo se, bio samo vrh ledenog brega.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde