Novi zakon rešava pitanje frilensera

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da je na prvom sastanku u Vladi dogovoreno da treba utvrditi realno stanje na osnovu kojeg će doći do obustave poziva, rešenja i opomena za prinudnu naplatu poreza, što je prvi zahtev koji su istakli.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene.

Predstavnici frilensera preneli su posle sastanka da im je rečeno da bi pitanje retroaktivnog plaćanja poreza trebalo rešavati po kategorijama, u zavisnosti od toga da li je neko predavao jezik, radio kao grafčki dizajner ili programer, na primer, te da će se rešenja nalaziti na osnovu pojedinačnih slučajeva.

Iz Udruženja ističu da smatraju da nije odbijen nijedan zahtev koji je Udruženje radnika na internetu istaklo i da postoji obostrana saglasnost i volja da se pregovori nastave.

– Mi ne odustajemo od naših početnih zahteva, a to su obustava slanja poziva, rešenja i naplate navodnih dugovanja radnika na internetu za period pre donošenja pravnog okvira za nas. O budućim rešenjima diskutovaće se tek kad se reši trenutna situacija – navodi se u saopštenju.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar preneo je novinarima da je sastanak bio kompleksan. Ipak, naglasio je da vidi volju vlasti da problem bude rešen, jer su seli da razgovaraju sa njima.

Na Vladinom sajtu je nakon sastanka saopšteno da je premijerka Ana Brnabić istakla je da je Vlada spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države.

Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom nacrta tog zakona.

Cilj Vlade je, prema rečima premijerke Brnabić, da se u što skorijem roku pronađe adekvatno rešenje, kako bi oni koji se bave radom putem interneta mogli da nastave svoje poslove i ostvaruju prihode.

Jedan od zahteva je bio i da se obustavi postupak poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja po, kako su naveli, neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva.

Na to je Poreska odmah reagovala tako što je počela gradovima da šalje obaveštenja o tome da se započeti postupci kontrole frilensera obustavljaju do daljnjeg.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde