Danski proizvođač lekova planira novu investiciju vrednu skoro 800 miliona dolara

Danski proizvođač lekova Novo Nordisk saopštio je da planira da uloži 744 miliona dolara u proširenje svojih objekata u Bagsvardu u Danskoj.

Najveći svetski proizvođač lekova za dijabetes saopštio je da se očekuje da će projekat, koji će stvoriti 160 novih radnih mesta, biti završen 2024. godine.

Investicija bi pojačala kapacitete u istraživanju i razvoju za proizvodnju aktivnih farmaceutskih sastojaka (API), glavnih biološki aktivnih komponenti lekova, za snabdevanje globalnih kliničkih ispitivanja.

Novo Nordisk trenutno proizvodi API u dva pogona u Danskoj i jednom u Klejtonu, Severna Karolina, u Sjedinjenim Državama, rekao je portparol kompanije agenciji Reuters.

Sa fokusom na uobičajena stanja kao što su dijabetes tipa 2 i gojaznost, ispitivanja kompanije često uključuju desetine hiljada učesnika.

Analitičari procenjuju da buduće tržište koje se bavi problemima gojaznosti vredi desetine milijardi dolara.

Kompanija je ranije ovog meseca povećala izglede za zaradu u celoj godini, nakon što je prijavila kvartalni profit bolji od očekivanog podstaknut snažnom prodajom svog leka za dijabetes Ozempic.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde