Oboren rekord svih vremena po broju spajanja i preuzimanja kompanija

Vrednost spajanja i preuzimanja kompanija (M&A) u 2021. godini na globalnom nivou premašila je pet biliona dolara prvi put ikada i oborila rekord svih vremena, postavljen pre skoro 15 godina.

Ovome je “kumovala” obilna likvidnost, koja je ove godine dostigla nebeske visine i podstakla frenetično sklapanja ove vrste poslova.

Ukupna vrednost je prema podacima londonske platforme za finansijska tržišta Dealogic 5,63 biliona dolara, čime je nadmašivši rekordan iznos od 4,42 biliona dolara zabeležen 2007. godine, pre izbijanja globalne finansijske krize, prenosi agencija Reuters.

Tehnologija i zdravstvo, koji uobičajeno imaju najveći udeo na M&A tržištu, ponovo su prednjačili ove godine, delom vođeni potisnutom prošlogodišnjom tražnjom kada je aktivnost spajanja i preuzimanja pala na trogodišnji minimum, kao globalna finansijska posledica pandemije COVID-19.

Kompanije su u 2021. pohrlile da prikupe sredstva prodajom akcija ili obveznica, a velike korporacije su iskoristile procvat tržišta kapitala da svoje deonice upotrebe kao valutu za preuzimanje vlasničkih udela, dok su finansijski sponzori nagrnuli na kompanije koje kotiraju na berzama.

Štaviše, snažne korporativne zarade i generalno svetliju ekonomski izgledi ulili su izvršnim direktorima samopouzdanje da se late velikih poslova reorganizacije, uprkos potencijalnim preprekama kao što su inflatorni pritisci.

Među nekoliko najvećih ovogodišnjih M&A transakcija Reuters navodi ugovore AT&T-a sa kompanijom Discovery vredan 43 milijarde dolara, kao i kupovina kompanije Medline Industries u iznosu od 34 milijarde dolara, koji su najavljeni u prvom delu godine, a za drugi se izdvaja najava investicionog fonda KKR za preuzimanje najvećeg italijanskog telekom operatera, Telekom Italije, procenjujući ga na otprilike 40 milijardi dolara, uključujući neto dug, što bi bila najveća kupovina privatnog kapitala ikada u Evropi, ako se realizuje, i druga po veličini na globalnom nivou.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde