Hrvatska postala član Azijske infrastrukturne investicione banke

Hrvatska je postala punopravna neregionalna članica Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), javljaju hrvatski mediji.

AIIB je međunarodna razvojna banka sa sedištem u Pekingu, osnovana 2015. radi podsticanja održivog ekonomskog razvoja, stvaranja bogatstva i poboljšanja infrastrukturne povezanosti u regionu Azije i Okeanije. Banka poseduje vrhunski AAA/Aaa rejting, a njen kapital iznosi 100 milijardi dolara.

Operacije AIIB-a usmerene su prvenstveno na azijsku regiju, ali, kako se navodi u saopštenju hrvatskog ministarstva finansija, AIIB može da finansira projekte i na neregionalnoj teritoriji. Članstvo Hrvatske povećalo bi vidljivost hrvatskih firmi na tenderima u okviru projekata koje AIIB finansira u region i šire. Naime, kroz prijavljivanje na tendere Banke, hrvatske firme ne samo da bi imale mogućnost da doprinesu robnoj razmeni Hrvatske i tog regiona, nego bi ojačale i svoje reference.

AIIB je do danas odobrio članstvo za 104 države, među kojima i 19 država članica Evropske unije, što tu banku svrstava u sam vrh međunarodnih finansijskih institucija, odmah iza Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde