Od 2024. nema prodaje punjača u paketu sa uređajima?

Kako javljaju mediji, Evropska komisija mogla bi danas da predstavi zakonski predlog koji predviđa uvođenje univerzalnog punjača za elektronske uređaje.

Takođe bi bila zabranjena prodaja punjača u paketu s uređajima na području Evropske unije, piše tportal.  Cilj ovog predloga je smanjenje elektroničkog otpada, ponajpre onog vezanog uz pametne telefone, tablete, slušalice, kamere i zvučnike.

Zasad nije jasno zašto, ali čini se kako ista pravila neće vrediti za e-čitače i bežične punjače, piše Tech Radar. Kao zajednički standard mogao bi biti predložen USB-C, koji je već 2018. godine bio ugrađen u nešto manje od trećine svih pametnih telefona prodatih u Evropskoj uniji.

U Komisiji se nadaju kako će, nakon sprovedene javne rasprave i zakonodavne procedure, novi zakon stupiti na snagu tokom 2024. godine. Nije izvesno kako će do toga i doći, ali ovo je važan prvi korak prema ostvarivanju tog cilja.

Evropski parlament je krajem januara 2020. godine izglasao rezoluciju kojom je zatraženo uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone i male elektronske uređaje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde