Više

  Od 2024. nema prodaje punjača u paketu sa uređajima?

  PRATITE NAS

  Poslednji članci iz ove rubrike

  Kako javljaju mediji, Evropska komisija mogla bi danas da predstavi zakonski predlog koji predviđa uvođenje univerzalnog punjača za elektronske uređaje.

  Takođe bi bila zabranjena prodaja punjača u paketu s uređajima na području Evropske unije, piše tportal.  Cilj ovog predloga je smanjenje elektroničkog otpada, ponajpre onog vezanog uz pametne telefone, tablete, slušalice, kamere i zvučnike.

  Zasad nije jasno zašto, ali čini se kako ista pravila neće vrediti za e-čitače i bežične punjače, piše Tech Radar. Kao zajednički standard mogao bi biti predložen USB-C, koji je već 2018. godine bio ugrađen u nešto manje od trećine svih pametnih telefona prodatih u Evropskoj uniji.

  U Komisiji se nadaju kako će, nakon sprovedene javne rasprave i zakonodavne procedure, novi zakon stupiti na snagu tokom 2024. godine. Nije izvesno kako će do toga i doći, ali ovo je važan prvi korak prema ostvarivanju tog cilja.

  Evropski parlament je krajem januara 2020. godine izglasao rezoluciju kojom je zatraženo uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone i male elektronske uređaje.

  Odgovori

  Molimo unesite svoj komentar!
  Ovde unesite svoje ime

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo