Osnivač FTX-a osuđen na 25 godina zatvora

Foto: Bonitet.com / Midjourney

Osnivač FTX-a Sem Bankman-Frid (32) osuđen je na 25 godina zatvora zbog prevare povezane sa kolapsom njegove digitalne berze.

Prošle godine porota je, ovog nesuđenog “kralja kriptovaluta” proglasila krivim za krađu milijardi dolara od korisnika FTX-a i prevaru investitora i zajmodavaca u svoju kripto investicionu firmu Alameda Research.

Okružni sudija Luis Kaplan rekao je da je odmerio drskost Bankman-Fridovih postupaka, njegov nedostatak kajanja i mogućnost da će počiniti buduće zločine.

„Postoji rizik da će ovaj čovek biti u poziciji da uradi nešto veoma loše u budućnosti“, rekao je Kaplan. „I to uopšte nije trivijalan rizik.“

“Žao mi je”

„Žao mi je zbog onoga što se desilo u svakoj fazi“, rekao je osnivač FTX-a. „Na kraju dana, izneverio sam sve do kojih mi je stalo.”

Federalni tužioci rekli su da je Bankman-Fried počinio jednu od najvećih finansijskih prevara u SAD. istorije. Podstaknut pohlepom i ohološću, koristio je novac drugih ljudi da finansira svoj raskošan životni stil, rizična ulaganja i ostvari svoju političku agendu, tvrde tužioci.

Tužioci su tražili od Kaplana da osudi Bankman-Frida na 40 do 50 godina zatvora.

Od milijardi do propasti

Bankman-Frid, sin profesora Pravnog fakulteta sa Stanforda, osnovao je FTX 2019. godine. Kompanija je brzo uzletela, vozeći plimu rastuće popularnosti u kripto trgovanju.

Milioni kupaca pridružili su se njegovoj kriptoberzi, privučeni imidžom Bankman-Frida kao čupavog genija i reklamama FTX-a sa NFL zvezdom Tomom Brejdijem i komičarem Larijem Dejvidom.

Taj svet se srušio početkom novembra 2022. nakon što je kripto veb lokacija CoinDesk objavila nešto što je navodno procurilo u bilans stanja Alamede, što je izazvalo gubitak sredstava FTX klijenata. Ubrzo nakon toga, berza je podnela zahtev za zaštitu od bankrota. Tužilaštvo je mesec dana kasnije optužilo Bankman-Frida.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde