Osnivač FTX-a proglašen krivim. Čeka ga višedecenijski zatvor

Foto: Youtube screenshot

Sem Bankman-Frid (31), koji je nekada vodio jednu od najvećih svetskih berzi kriptovaluta, proglašen je krivim za prevaru i pranje novca na kraju jednomesečnog suđenja u Njujorku.

Porota je svoju presudu donela nakon samo četiri i po sata većanja.

Bankman-Frid je uhapšen prošle godine nakon što je njegova firma FTX bankrotirala, piše BBC.

Sada mu preti višedecenijska kazna zatvora. Presuda mu je zakazana za 28. mart sledeće godine.

Šema od više milijardi dolara

„Sam Bankman-Fried je počinio jednu od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji – šemu od više milijardi dolara osmišljenu da ga učini kraljem kriptovaluta“, rekao je američki tužilac Demjan Vilijams u izjavi nakon presude.

Tužioci su optužili Bankman-Frieda da je lagao investitore i zajmodavce i da je ukrao milijarde dolara sa berze kriptovaluta FTX, što je pomoglo da se ubrza njen kolaps. Optužili su ga po sedam tačaka za prevaru i pranje novca.

On se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice, tvrdeći da je, iako je napravio greške, postupio u dobroj nameri.

Ostali čekaju kaznu

Troje njegovih bivših bliskih prijatelja i kolega, uključujući njegovu bivšu devojku Kerolin Elison, priznali su krivicu i pristali da svedoče protiv njega u nadi da će sebi smanjiti kaznu. Kazne će im biti izrečene naknadno.

Tužilaštvo je iznelo dokaze da je Bankman-Fridova firma za trgovinu kriptovalutama Alameda Research primala depozite u ime FTX klijenata od prvih dana razmene, kada tradicionalne banke nisu htele da joj dozvole da otvori račun.

Umesto da zaštiti ta sredstva, kao što je Bankman-Frid više puta javno obećavao, on je novac potrošio da otplati zajmodavce Alamede, kupi imovinu i investira i da političke donacije.

Kada je FTX bankrotirao prošlog novembra, Alameda je dugovala firmi 8 milijardi dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde