OTP Grupa prodaje biznis u Rumuniji

OTP Grupa potpisala je obavezujući ugovor sa Banca Transilvania (BT) o prodaji svog udela u OTP Bank Romania.

U sklopu ovog ugovora, OTP Grupa prodaje i subsidijare OTP Bank Romania, čime će u potpunosti istupiti sa rumunskog tržišta. Okončanje transakcije se očekuje tokom narednih meseci, nakon pribavljanja regulatornih saglasnosti nadležnih bankarskih i antimonopolskih tela. Kombinovana cena kupovine iznosi 347,5 miliona evra, navodi se u saopštenju.    

Nakon pribavljanja regulatornih saglasnosti, BT će pokrenuti pravno i operativno spajanje sa OTP Bank Romania.  Naziv OTP Grupa će privremeno biti zadržan kako bi se za klijente i kolege obezbedila nesmetana tranzicija do okončanja postupka spajanja. 

„Naša lokalna banka je prešla dug put za 20 godina koliko smo u Rumuniji, a poslednjih godina smo ostvarili značajan organski rast, ali je postalo jasno da bez akvizicija ne možemo ostvariti naš strateški cilj rasta,“ rekao je Šandor Čani, predsednik i generalni direktor OTP Banke.

OTP Bank Romania S.A. ima udeo na bankarskom tržištu Rumunije od 2.64% u pogledu neto imovine.  Trenutno opslužuje 420.000 klijenata – fizičkih lica i preko 22.000 klijenata privrede i malih i srednjih preduzeća, putem svojih 1.800 zaposlenih i mreže od 96 ekspozitura. 

Banca Transilvania je najveća banka u Rumuniji i u Jugoistočnoj Evropi. BT zauzima 20% tržišnog udela u pogledu neto kredita, ima više od 4 miliona klijenata, oko 10.000 zaposlenih.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde