Bafetov pripravnik u misiji da spasi San Francisko. I da zaradi.

Foto: Envato Elements / wirestock

San Francisko je epicentar nacionalnog kolapsa komercijalnih nekretnina. Prelazak na rad od kuće drastično je smanjio potražnju za kancelarijskim prostorom u centru grada. Stanodavci su napustili imovinu i platili hipoteke. Gubici od kredita pogodili su akcije banaka i osiguravača.

Očekuje se da će ova godina biti lošija od prethodne za poslovni prostor u SAD. Situacija u San Francisku je posebno izazovna jer se njena ekonomija u velikoj meri oslanjala na tehnološke kompanije koje su sada prihvatile rad na daljinu. Neki kažu da je grad krenuo ka „petlji propasti“, sa sve većim brojem slobodnih radnih mesta zbog kojih ga sve više kompanija napušta.

Kada većina investitora beži sa tržišta nekretnina u centru San Franciska, jedan čovek ide u kontra smeru. To je Ijan Džejkobs, a Wall Street Journal to zove “ porodičnom tradicijom”.

Bafetov pripravnik

Džejkobs je naslednik biznisa sa nekretninama dinastije Rajhman sa sedištem u Torontu, koja je zaradila bogatstvo kupujući nekretnine u gotovo bankrotiranom Njujorku tokom 1970-ih.

Džejkobs, koji je nekada radio u Goldman Sachs-u i bio investitor u jeftine akcije, a učio posao kao pripravnik kod Vorena Bafeta, uglavnom je do sada izbegavao porodični posao. Sada je rešio da se uključi.

Džejkobs je na zadatku da dokaže da je pogrešna pretpostavka da se kancelarije u centru grada, posebno one u San Francisku, nikada više neće popuniti.

“Projekat Uris”

Džejkobs je preuzeo obaveze od 75 miliona dolara za svojih prvih nekoliko poslova, rekli su ljudi upoznati sa tim za WSJ.

On se nada da će novcem, na kraju, kupiti nešto manje od 300,000 kvadratnih metara poslovnog prostora po cenama oko 70% ispod onih koje bi koštale izgradnja nekretnina. Za to će mu biti potrebno između 600 i 900 miliona dolara.

Plan se zove „Projekat Uris“, u ‘slavu’ porodice Rajhman i kupovine osam zgrada na Menhetnu 1977. godine. Poput San Franciska danas, Njujork se borio sa kriminalom, korporativnim bekstvom i političkim krizama. Pet godina kasnije, obnovljeni Wall Street podigao je lokalnu ekonomiju i zgrade su bile procenjene na 10 puta više od onoga što su Rajhmanovi platili.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde