„Vatrogasac“ Vorena Bafeta danas ima svoj uspešan biznis

Foto: Kanbrick

Ključne tačke
  • Trejsi Brit Kul ima 39 godina, a u Bafetovu kompaniju je stigla sa 25 godina. U početku je radila kao njegov finansijski asistent.
  • Preko njene kompanije Kanbrick, koju je osnovala pre četiri godine, ima za cilj da porodičnim ili osnivačkim preduzećima pomogne da nađu kapital ili ga unovče.
  • Iako Kanbrick deli mnoge Bafetove principe (i njegovu tradiciju slanja godišnjeg pisma investitorima), ipak funkcioniše drugačije.

Koliko je Voren Bafet veliko ime na svetskoj biznis sceni govori i to da mediji prate, ne samo aktivnosti njegove kompanije Berkshire Hathaway, već i njegove nekadašnje pripravnike.

Takvu jednu priču donosi nam Wall Street Journal, koji govori o poslovnim uspehu žene koja je 10 godina provela ‘u društvu’ čuvenog investitora iz Omahe.

Trejsi Brit Kul ima 39 godina, a u Bafetovu kompaniju je stigla sa 25 godina. U početku je radila kao njegov finansijski asistent, a kasnije je stekla reputaciju u kompaniji kao neko ko može da oživi poslovanje. Postala je izvršni direktor kompanije za posuđe Pampered Chef i bila je predsednik proizvođača boja Benjamin Moore.

Bafet je jednom rekao da Kul smatra svojim „vatrogascem“, napominjući da je „sve što joj je dodelio ona uradila prvoklasno“.

Selekcija, kupovina, kapital

Danas je sa partnerima u potrazi za kompanijama koje bi oduševile njenog mentora.  

To su preduzeća srednje veličine koja imaju konkurentsku prednost. Preko njene kompanije Kanbrick, koju je osnovala pre četiri godine, ima za cilj da porodičnim ili osnivačkim preduzećima pomogne da nađu kapital ili ga unovče.  

U tome im pomaže i prikupljeni kapital od 220 miliona dolara, sa kojim želi da kupi jedno ili dva preduzeća godišnje.

Kako Trejsi Brit Kul kaže, žele da budu selektivni i da budu u partnerstvu sa tim preduzećima 10 i više godina.

Slično kao Bafet, ali ipak drugačije

Selekcija znači da Kanbrick procenjuje oko 150 do 200 kompanija godišnje, fokusirajući se na potrošačke poslove i one u industrijskim ili poslovnim uslugama sa oko 5 do 50 miliona dolara zarade pre kamata i poreza. Isključuje kompanije u finansijskim uslugama, zdravstvu, nekretninama i mnogim drugim industrijama u kojima kompanija ne smatra da ima stručnost.

Iako Kanbrick deli mnoge Bafetove principe (i njegovu tradiciju slanja godišnjeg pisma investitorima), ipak funkcioniše drugačije. Trejsi Brit Kul i njene kolege su uključene u poslovanje preduzeća koje Kanbrick preuzima. Ona i njen suosnivač, Brajan Hamfri, još jedan veteran iz Berkshire Hathaway, pridružuju se odborima kompanija koje su kupili i procenjuju da li imaju prave ljude i strategije rasta.

Firma ima devet zaposlenih i kancelarije u Nešvilu.

Trejsi Brit Kul: Osnivači su umorni

Procenjujući stotine kompanija, Trejsi Brit Kul je rekla da vidi paralele između preduzeća. Mnoge porodice i osnivači su umorni: iscrpljeni od upravljanja svojim kompanijama zbog pandemije, izazova sa radnom snagom, inflacije i promena generalno. Za one koji ne žele da se prodaju fondovima privatnog kapitala, ona pozicionira Kanbrick kao drugu opciju.

„Mislim da ljudi stvarno počinju da shvataju da postoje različiti ‘domovi’ za preduzeća i da mogu rezultirati različitim ishodima“, rekla je ona.

Iako je Berkshire deo njenog nasleđa, ona takođe pazi da Kanbrick biti drugačiji. „Ne postoji posao koji može da ponovi ono što je Berkshire izgradio“, rekla je ona, piše Wall Street Journal.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde