Njen fond je za 10 godina uništio 14 milijardi dolara

Foto: Bonitet.com / Midjourney

Ark Invest investicioni fond u vlasništvu Kejti Vud uništio je bogatstvo od 14,3 milijarde dolara tokom protekle decenije, prema nedavnoj analizi Morningstara.

Kejti Vud je “zvezda” među investitorima. Pre četiri godine od Bloomberg-a je dobila nagradu za najboljeg “stock pickera” (‘birača’ deonica), a bila je na prvoj listi koju je Forbes napravio za one preko 50 godine (2021: 50 over 50).

Pre nego što je osnovala Ark Invest, radila je u investicionom fondu AllianceBernstein, gde je bila kritikovana da je radila gore nego prosečno tržište tokom finansijske krize 2008. godine. Ipak, mediji su je učinili zvezdom. Stoga i ‘hajpovao’ veru u njenu strategiju ulaganja.  

Desetkovana imovina

Ark Invest i Kejti Vud postali su veoma popularni 2020. i 2021. godine, kada su se njihove koncentrisane opklade na visoko spekulativne tehnološke kompanije u velikoj meri isplatile zahvaljujući niskim kamatnim stopama i porastu apetita za rizik među maloprodajnim investitorima.

Arkov vodeći inovativni fond (ETF), ARKK, skočio je za skoro 150% u 2020. godini, a taj ogroman učinak pomogao je da podstakne porast priliva u njegove fondove tik do svog vrhunca.

Kompanija je privukla skoro 30 milijardi dolara imovine u 2020. i 2021. godini, koja je potom desetkovana tokom 2022. kada je njen vodeći fond pao za 67%.

ARKK fond uništio je 7,1 milijardu dolara bogatstva, dok je njegov ARK Genomic fond, fokusiran na zdravstvo, uništio 4,2 milijarde dolara bogatstva, navodi Morningstar.

Kejti Vud i loš momenat

Na listi fondovska koje su uništile bogatstvo tokom protekle decenije, Ark Invest je bio na vrhu liste – a njegovi gubici su bili više nego dvostruko veći od sledeće kompanije na listi.

Ono što je upadljivo je da se Ark-ovo ogromno uništavanje bogatstva dogodilo u vreme koje je bilo povoljno za berzu.

„Ova sredstva su uspela da izgube vrednost za akcionare čak i tokom generalno rasta tržišta“, rekla je analitičarka Morningstar-a Ejmi Arnot.

ARKK fond je generisao ukupan pozitivan prinos od 121,8% od svog početka 2014. godine, što je manje od polovine dobitka Nasdaq 100 od 329,5% u istom vremenskom periodu. U međuvremenu, ARKK je i dalje u padu od 71% od svog rekordnog nivoa.

Studija slučaja o tome kako ne ulagati

Uprkos ogromnom uništenju bogatstva, ARK Invest kao firma – dobro posluje. Investiciona kompanija i dalje ima više od 13 milijardi dolara imovine u svom skupu ETF-ova, što signalizira da nisu svi investitori napustili investicionu strategiju Vudove.

Ali u investicionom svetu koji prelazi na vrednovanje profita u odnosu na rast, nejasno je kada bi se investiciona strategija Ark Investa mogla ponovo isplatiti investitorima, kažu analitičari.

Najveći fondovi kompanije trenutno uključuju kompanije Coinbase, Tesla, Roku i Zoom Video, a svi su imali težak početak 2024.

„Najveći razarači vrednosti u industriji fondova ilustruju da ne postoji garancija za uspeh, čak ni tokom generalno povoljnog tržišnog okruženja. Oni takođe pružaju vrednu studiju slučaja o tome kako ne ulagati“, rekao je Arnot.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde