Ovo je jedan od najmlađih direktora u Srbiji

  •  “Kada sam od porodičnog prijatelja dobio preporuku za program ’Mladi lideri’, raspitao sam se i prvo saznanje je bilo da Delta zaista daje šansu mladim ljudima.”
  • “U liderskoj poziciji ne vidim titulu, vidim jedan veliki broj obaveza koje menadžer mora da ispuni.”
  • “Svaka od industrija me je naučila nečemu novom i pomogla mi da se na sledećem radnom mestu brže prilagodim.”

Andrej Sovrović je do svoje 30-te godine bio zamenik direktora kompanije Yuhor, generalni direktor Delta Frukta, direktor berzanskog poslovanja u Delta Agraru, direktor fabrike Danubius, a sada je generalni direktor hotela Crowne Plaza, Indigo i InterContinental Ljubljana i Cluster General Manager-a IHG. Retko čija čitava poslovna biografija bar dobaci do ovih pozicija, zato on spada u jedne od najmlađih direktora u Srbiji.

Sve je krenulo sa obrazovanjem. Na Univerzitetskom koledžu u Londonu (UCL) diplomirao je politikologiju, a zatim završio master studije iz međunarodne političke ekonomije na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke (LSE).

Delta zaista daje šansu mladim ljudima

Sovrović za Bonitet.com kaže da tada nije razmišljao o tome da mora po svaku cenu da ostane u Engleskoj.Odabrao je nešto kod kuće.

“Kada sam od porodičnog prijatelja dobio preporuku za program ’Mladi lideri’, probudilo je u meni znatiželju, raspitao sam se i prvo saznanje je bilo da Delta zaista daje šansu mladim ljudima. Prijavio sam se. I eto me u Mladim liderima.”

Projekat koji postoji od 2012. godine ovih dana upisuje 11.generaciju (prijava traje do 25. septembra). U Delta Holdingu i ove godine naglašavaju da “program nudi posao, a ne praksu”, a može se reći da je Sovrović praktičan primer te poruke.

On sam naglašava da se tokom programa može naučiti mnogo i to na više načina, ali i da je struktura ‘Mladih lidera’  takva da upoznajete mnoge sektore unutar kompanije i tokom prve godine jasno vidite koji posao vam najviše odgovara.

“Sem toga, dobio sam priliku da zaista učim od najboljih. Iskusni menadžeri koji u Delti vode prehrambenu industriju, hotelski biznis, a da ne govorim o samom vrhu kompanije, zaista su u krugu najboljih u Srbiji i rad sa njima je škola koja nema cenu. Kada sam shvatio koliko mogu da naučim, a onda i kada sam veoma brzo dobio priliku da radim važne poslove, to je bio znak da sam na pravom mestu.”

Tako mlad, a već direktor

Prošli ste nekoliko rukovodećih pozicija u Delti, kako ste se osećali zbog tog „ubacivanja u vatru“? Da li je bilo straha, treme…?

Sigurno da je bilo treme, ne bih rekao da je bilo straha, ali moje osnovno osećanje kada govorim o poziciji lidera je – odgovornost. Oduvek, pa i sada, osećam veliku odgovornost da opravdam poverenje koje mi je ukazano. Odgovornost imam prema višem menadžmentu, prema vlasnicima kapitala, odgovornost imam i prema timu koji vodim, naravno i ka zajednici kojoj pripadam. U liderskoj poziciji ne vidim titulu, vidim jedan veliki broj obaveza koje menadžer mora da ispuni. A onda kada sve to da rezultat, onda je tu i zadovoljstvo.

Počeli ste karijeru u Yuhoru, zatim ste bili direktor berze u Delta Agraru, potom i direktor Danubiusa, a danas ste generalni direktor hotela. Mnogo različitih industrija, ali da li se i sam posao razlikuje?

Postoje opšte stvari koje su primenjive na svaku industriju, a opet i postoje ogromne razlike od jedne do druge grane biznisa. Kao rukovodilac vi vodite operativno poslovanje, strateški razvoj, a mera vašeg uspeha su poslovni, operativni i finansijski rezultati. To je opšta formula. Sa druge strane, svaka od industrija me je naučila nečemu novom i pomogla mi da se na sledećem radnom mestu brže prilagodim. Iako nemam mnogo godina života, verujem da ću brzo doći u situaciju da izazove na novim poslovima rešavam, “na iskustvo”.?

Retko se sreće neko ko je „tako mlad a već direktor“. Kako vaša okolina, društvo reaguje na vaš uspešan start u svetu biznisa?

Često se dešava da ljudi u mojoj okolini vide samo titulu, a da malo ko obraća pažnju na količinu obaveza koju ona nosi. Oni koji me bolje poznaju znaju koliko se ulažem u poslu i da su šanse koje sam dobio u velikoj meri zaslužene teškim radom, a ne date nekom slučajnošću. Želim da svom društvu i okolini dam taj primer da se uz marljiv rad i  podršku kompanije, može izgraditi uspešna karijera, sa konstantnom mogućnošću napredovanja. A moje društvo, koje zna za moje kretanje kroz karijeru i zna da uvek želim da dostignem sledeći cilj, već je otvorilo internu kladionicu koliko će vremena proći do mog sledećeg napredovanja u karijeri. (smeh)

Šansa za ljude bez iskustva

Kako biste nekome preporučili program ‘Mladi lideri’? Koje su to ključne stavke koje mlad čovek može da nauči tokom programa?

Za razliku od većine kompanijskih programa, Deltin program ‘Mladi lideri’ nije praksa već posao za koji ste plaćeni. Dalje, u ovom programu niste sami, imate za mentore najbolje stručnjake u svom poslu i to je iskustvo koje malo gde možete da steknete. ‘Mladi lideri’ su šansa za ljude bez iskustva, a znamo da je to najčešća prepreka na konkursima za posao. Na kraju, a važno je: za ovaj konkurs ti ne treba i ne pomaže veza. Kao neko ko je i sam pre koju godinu odabrao ‘Mlade lidere’, siguran sam da su ovo dovoljni argumenti da privuku mladog, obrazovanog i ambicioznog čoveka.

Ovo je jedan od najmlađih direktora u Srbiji

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde