Pišu loše o nama? Pošalji im bubašvabe!

Dvojica bivših rukovodilaca kompanije eBay osuđena su na zatvorsku kaznu zbog uznemiravanja i zastrašivanja bračnog para iz Masačusetsa.

Oni su pretili i ometali dostave na njihovu kućnu adresu nakon što je njihov onlajn bilten izazvao gnev tadašnjeg izvršnog direktora kompanije.

Džim Bo i Dejvid Harvil osuđeni su na 57, odnosno 24 meseca zatvora zbog uloge u opsežnoj kampanji uznemiravanja koja je uključivala slanje bubašvaba, pogrebnog venca i krvave maske svinje za Noć veštica, prenosi CNN.

Pretvorili život u pakao

Američki okružni sudija Pati Saris, koja je izrekla kaznu tokom saslušanja u Bostonu, nazvala je to „teško zamislivom“ šemom koju podstiče „toksična kultura“ kompanije za e-trgovinu iz Silicijumske doline.

Ona je naložila Bou, bivšem višem direktoru za bezbednost i osiguranje eBay-a, i Harvilu, njegovom bivšem direktoru za globalnu otpornost, da takođe plate kazne od 40.000 dolara i 20.000 dolara, nakon što su se izjasnili krivim za optužbe vezane za sajber uhođenje.

Na sudu su se izvinili Dejvidu i Ini Štajner, bračnom paru u Natiku u Masačusetsu, koji su izdavali bilten EcommerceBites i govorili o nemilosrdnom terorisanju zaposlenih na eBay-u.

„Kao agenti eBay-a, pretvorili su naše živote u pakao“, rekao je David Štajner sudiji.

Radi kao što kaže Bo i šalji bubašvabu

Tužioci su rekli da su viši rukovodioci smatrali da je bilten kritičan prema eBay-u, a u avgustu 2019. tadašnji izvršni direktor Devin Venig je poslao poruku drugom izvršnom direktoru da je vreme da je „ukloni“, misleći na Inu Štajner.

Venig, koji je podneo ostavku na mesto izvršnog direktora eBay-a u septembru 2019., nije optužen, a kako je rekao portparol kompanije Venig nije „apsolutno ništa znao” o akcijama koje su se preduzimale.

Kampanju je nadgledao Bo, bivši službenik CIA koji je, prema rečima njegovog advokata, osećao pritisak da nešto uradi.

Po Boovom naređenju, Štajneri su primali anonimne, uznemirujuće poruke na Twiter-u, bizarne mejlove i neželjene kućne isporuke poput pauka i bubašvaba i knjige o preživljavanju gubitka supružnika, rekli su tužioci.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde