Prava radnika: Wolt, Uber i Glovo na udaru Evropske unije

Foto: Envato Elements / dfuentesphotostock

Zemlje članice Evropske unije odobrile su privremeni dogovor o značajnom zakonodavstvu koje, po prvi put u dvadeset i sedam godina, reguliše uslove rada i zapošljavanja za radnike koji rade za digitalne platforme kao što su Wolt, Uber i Glovo.

Zakonodavstvo za radnike koji rade na online platformama uvodi pretpostavku postojanja radnog odnosa, a donosi i veću transparentnost u radu platformi, prenosi Seebiz.

Nakon što do kraja nije bilo jasno hoće li članovi podržati predlog direktive o ‘platformašima’, ona je ipak dobila dovoljnu podršku. Sporazum su podržale i Estonija i Grčka, koje su 16. februara bile suzdržane pri glasanju o sporazumu s parlamentom. U raspravi su njihovi predstavnici najavili podršku „u duhu kompromisa“.

Nemačka je suzdržana za sada, a Francuska protiv.

Bolja zaštita za radnike

Privremenim sporazumom koji je belgijsko predsedavanje Većem EU-a u ime članica postiglo s Evropskim parlamentom 8. februara uvodi se pretpostavka postojanja radnog odnosa za pojedince koji rade za digitalne platforme, a koja se može efektivno osporiti. Uslove će odrediti svaki član zasebno.

Direktiva takođe jamči da radnici platformi neće moći biti otpušteni na temelju odluke koju je doneo algoritam ili automatizovani sistem za donošenje odluka. Platforme će morati da osiguraju da važne odluke koje direktno utiču na radnike kontrolišu ljudi.

Novim pravilima radnici će biti bolje zaštićeni i u području zaštite ličnih podataka. Među ostalim, platforme neće smeti da obrađuju određene podatke, poput razmene privatnih poruka s kolegama.

Zakon će sada konačno morati da odobri Veće EU-a i Evropski parlament, a nakon službenog usvajanja zemlje članice će imati dve godine da ga prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Zakon će donijeti bolje uslove rada za desetine miliona radnika na platformama, uključujući dostavljače hrane u Woltu i Glovu te vozače u Uberu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde