ProCredit – više od finansijera MSP

Piše: Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke

Dobro je poznato da mala i srednja preduzeća čine okosnicu privrednog razvoja. U našoj zemlji najveći deo privrede, sa udelom od preko 95%, čine upravo mala i srednja preduzeća koja  kreiraju 60% dodate vrednosti. I kada govorimo o aktuelnoj energetskoj transformaciji biznisa, srednja preduzeća imaju najveći potencijal. Međutim, iako su glavni zamajac privrednog razvitka, mala i srednja preduzeća se susreću sa najvećim brojem razvojnih izazova, od onih iz domena korporativnog upravljanja, dostupnosti radne snage, konkuretnih poslovnih veština, do finansijskih, koji su često ključni.

ProCredit banka, koja je preko dvadeset godina prisutna na našem tržištu, od samog početka je fokusirana na razvoj malih i srednjih preduzeća. Odgovorno ističem da imamo ekspertizu koja nam omogućava da za ovu kategoriju budemo mnogo više od banke. Mi smo se, nakon dve decenije posvećenog bavljenja MSP, profilisali i kao njihov finansijski konsultant. Zbog čega se ovim bavimo i na koje sve načine?

Kroz planske kontakte sa klijentima iz segmenta o kojem govorimo, kroz brojna iskustva sa terena i upoznavanje sa načinom funkcionisanja preduzeća “iznutra”, mi smo uočili “kritične tačke” za razvoj MSP. Njima je potrebno sledeće: brža kapitalizacija i veće investicije, obuka menadžmenta za adekvatno upravljanje – koje prevazilazi nekadašnji upravljački model dominacije jednog čoveka i tranziciju ka održivoj organizacionoj strukturi, zatim IT alati za knjigovodstvo, finansijski kontroling i generisanje izveštaja itd. Pored svega navedenog, potrebni su dodatni programi na nivou države koji bi pratili i podržavali rast MSP i masovniju izvoznu orijentaciju, jer je rast neophodan za jačanje konkurentnosti u svakom smislu.

Sa ovim saznanjem, ProCredit je proširio opseg svog odnosa sa MSP – koji u našoj banci imaju partnere u pravom smislu. Imamo obučen kadar i savetnike koji, osim bankarskih usluga, mogu da predlože smernice za razvoj preduzeća u željenom pravcu. Naravno, neophodno je razumevanje i aktivna saradnja klijenta u tom procesu. Obezbeđujemo im i stimulativne programe – kreditne linije, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, ali vrlo često i direktne savete kako sprovesti neki plan ili promenu.

Ovakav način poslovanja je konkurentska prednost ProCredit banke. Mi smo banka koja ih poznaje, razume i ima sigurna razvojna rešenja. O tome govorim i na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu, 5. marta, na panel diskusiji “Konkurentnost izvozno orijentisanih MSP”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde