Rio Tinto napustio i drugi direktor od početka godine

Nakon što su prošle godine u Australiji uništili dva sveta mesta Aboridžina starih 46.000 godina kako bi napravili mesto za proširenje rudnika i još jednog kašnjenja projekta u podzemnom rudniku bakra u mongolskom desertu Gobi, kompanija Rio Tinto suočava se sa novim problemom.

Kako piše Financial Times, Rio Tinto napušta dugogodišnji šef strategije i razvoja Piter Tot, koji je drugi visoki izvršni direktor koji je napustio rudarsku kompaniju otkako je Jakob Stausholm imenovan za izvršnog direktora u januaru. Stausholm, bivši direktor finansija u kompaniji, zamenio je Žana Sebastijana Žaka na mestu izvršnog direktora, nakon reakcije investitora zbog australijskog fijaska.

Takođe, ovo se dešava u momentu kada kompanija u Londonu na sastanku sa analitičarima i investitorima predstavlja dugoročne planove.

Kada se uzme u obzir i nedavna najava smanjenja proizvodnje, nije ni čudo što su akcije Rio Tinta pale na 50 funti (u maju su bile 64 funte).

Tot je drugi član izvršnog odbora RioTinta koji je podneo ostavku u poslednje vreme. Pre njega to je učinila Barbara Levi, izvršna direktorka za pravne poslove, koja zvanično odlazi kasnije ovog meseca.

Rio Tinto se suočava sa brojnim problemima usled pitanja o svojim operativnim performansama, uticaju pooštravanja propisa u Australiji, pauze u Mongoliji gde je sve stalo usled spora sa vladom o prekoračenju troškova i kašnjenjima, a planovi za razvoj ogromnog ležišta u Arizoni naišli na protivljenje lokalnog plemena i političara.

U Srbiji je Rio Tinto u nekoj vrsti kampanje koja ide preko reklama na nacionalnim televizijama i društvenih mreža. U vezi reklamiranja projekta „Jadar“ reagovale su brojne organizacije civilnog društva, koje su zatražile da REM zabrani emitovanje reklame na Javnom servisu, zbog, kako tvrde, kršenja Zakona o oglašavanju. Iz Rio Tinta odgovaraju da su sve uradili u skladu sa zakonskim propisima i da se protiv kompanije vodi negativna kampanja.

Posle aktivnog proleća i leta, protesti ekoloških udruženja su utihnuli, a sve se više priča o referendumu koji je najavljen i od najviših predstavnika vlasti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

  1. Marš iz Rekovca, idite kod Mutti…
    Ne treba nam litijum, treba nam zivot, voda, vazduh, plodna zemlja!

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde