Rio Tinto pred tužbom zbog prikrivanja kašnjenja i prekoračenja troškova

U odluci koju na 134 stranice prenosi CNN, okružni sud u SAD je odlučio da manjinski akcionari mongolskog rudnika bakra i zlata Oju Tolgoi, mogu da tuže kompaniju Rio Tinto za prikrivanja kašnjenja i prekoračenja troškova.

Naime, Rio Tinto ima većinski udeo u Turquoise Hill Resources Ltd koja je većinski vlasnik rudnika. Drugi deo imaju mali akcionari i država Mongolija.

Rio Tinto tuži najveći manjinski akcionar Pentwater Capital Management LP, koji je optužio pomenutu kompaniju i Turquoise da su ‘na prevaru’ uveravali akcionare da će se rudnik vredan 5,3 milijarde dolara izgraditi „po planu“ i „u okviru budžeta“, iako kasni već 2 i po godine i prelazi čak 1,9 milijardi dolara preko budžeta. Usput, mali akcionari tvrde da im je već propalo gotovo tri četvrtine investicije, a od Rio Tinta će tražiti odštetu.

„Rio Tinto je znao za kašnjenja ili prekoračenja troškova i, umesto da pokuša da ih popravi ili otkrije investitorima, pokušao je da ućutka one koji su govorili o njima“, napisao je sudija Luis Liman u odluci.

Rio Tinto je rekao da su tvrdnje Pentwater-a neosnovane i rekao da je dosledno poštovao svoje obaveze.

U januaru su Rio Tinto i Mongolija rešili dugi spor oko ekonomskih koristi rudnika, u sporazumu kojim se kompanija odrekla 2,4 milijarde dolara duga vlade Mongolije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde