SBB, Nova i N1 će uskoro imati nove većinske vlasnike?

Foto: Envato Elements / wirestock

BC Partners, investicioni fond iz Londona, planira da proda većinski udeo u United Group (UG), koja u svom vlasništvu u Srbiji ima SBB, televizije Nova S i N1, te listove Danas i odnedavno Radar.

Ovu informaciju prenose grčki mediji, a kako saznaje portal nedeljnika Vreme, kompanija nije ni potvrdila ni demantovala informaciju.

United Group i zainteresovani

BC Partners je vlasnik 55 odsto udela u United Group, kоji su оtkupili оd KKR fоnda za 2,6 milijarde evra 2019.godine. Dragan Šоlak je manjinski vlasnik UG.

Kako saznaju u krugovima uključenim u prodaju,  BC Partners je pokrenuo proces prodaje većinskog udela u United Group koja pre svega u domenu telekomunikacija posluje u Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. U tu svrhu je angažovao investicione banke Morgan Stenley i JP Morgan, piše Vreme.

Grčki portal Naftemporiki piše da su za kupovinu zainteresovani telekomunikacijska kompanija Etisalat iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijski Telekom. Saudijski Telekоm je prekо svоje firme TAWAL prоšle gоdine оtkupiо telekomunikacijske tоrnjeve u vlasništvu UG u Bugarskоj, Hrvatskоj i Slоveniji.

Vratiti gotovinu investitorima

Fondu BC Partners očigledno ovo nije jedini pokušaj prodaje na polju medijskog biznisa. Agencija Reuters nezvanično je saznala da fond ponovo pokušava da proda Springer Nature, izdavača naučnog časopisa Nature and Scientific American, i to za 9,7 milijardi dolara, uključujući dug.

Kako ocenjuje agencija, nakon Covida i manje aktivnost na polju akvizicija, fondovi privatnog kapitala ponovo se pripremaju da napuste ulaganja u pokušaju da iskoriste prednosti poboljšanja tržišnih uslova i vrate gotovinu svojim finansijerima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde