Šef OPEC-a: Nedovoljno ulaganje u naftni sektor je opasno

Foto: Envato Elements / StreetOncamara_From_Twenty20

Šef Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Heitam Al Gais, rekao je za CNN da nedostatak investicija u naftnu industriju predstavlja opasnost za globalnu energetsku bezbednost. On je upozorio da bi zbog toga cena sirove nafte mogla da poraste na 100 dolara po barelu.

Širom sveta, potrebno je ukupno ulaganje od najmanje 12 biliona dolara u naftnu industriju do 2045. kako bi se sprečio skok cena energenata.

Nedovoljno ulaganje u naftni sektor je „opasno“, upozorio je on.

„Nedovoljnim ulaganjem mi zapravo ugrožavamo energetsku sigurnost… Bez ove [investicije], mislim da postoje ozbiljne mogućnosti da će cene, volatilnost, rasti kako potražnja raste“, rekao je on.

Sirova nafta Brent, globalna referentna vrednost, porasla je za 29% od najnižeg nivoa sredinom juna i prošle nedelje se trgovala za blizu 97 dolara po barelu – što je najviši nivo od prošlog novembra – uglavnom zahvaljujući produženom smanjenju proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Rusije.

Energija i svet

Upitan da li će nafta dostići 100 dolara po barelu, kao što su neki analitičari sugerisali, Al Gais je rekao da OPEC nije prognozirao cene, ali „faktori koji bi mogli da dovedu do ovog broja … su tu već neko vreme i nastavljaju da budu – pre svega , nedovoljno ulaganje koje smo videli u naftu.”

„Moramo da obezbedimo da svet ima dovoljno energije — stabilne, pristupačne, pouzdane izvore energije koji su neprekidni“, dodao je on.

Ova izjava dolazi samo nedelju dana posle predviđanja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će globalna potražnja za naftom, prirodnim gasom i ugljem verovatno dostići vrhunac do 2030. godine.

IEA je pozvala da se potrošnja na nove projekte koji uključuju naftu i gas odmah zaustavi ako svet želi da smanji emisije koje zagrevaju planete na nulu do 2050.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde