Šef Ryanair-a na pragu jednog od najvećih bonusa u istoriji

Foto: Youtube screenshot

Šef avio-kompanije Ryanair, Majkl O’Liri, približava se potencijalnom bonusu od 100 miliona evra, koji bi bio među najvećima u istoriji evropskih kompanija, prenosi Investitor.

Razlog je to što su deonice prevoznika dostigle rekordan nivo.

Cena deonice Ryanair-a porasla je na 18.99 evra krajem prošle sedmice, približavajući O’Lirija pragu koji bi mogao pokrenuti enormnu isplatu.

Ako…

Deonice ove kompanije moraju ili dostignuti 21 evro i ostati na tom nivou 28 dana, ili kompanija mora da prijavi godišnju dobit nakon oporezivanja od 2,2 milijarde evra kako bi O’Liri mogao da prikupi bonus, koji je dogovoren 2019. Ako deonice dostignu kritični nivo, O’Liri bi dobio deoničke opcije, pravo kupovine deonica po sniženoj ceni, navodi Financial Times.

O’Liri bi mogao da kupi 10 miliona deonica po 11.12 evra za svaku, što znači da bi mogao da kupi deonice u vrednosti od 210 miliona evra za 111.2 miliona evra, čime bi ostvario trenutnu dobit od 98,8 miliona evra.

Povećanje cene dionice potrebno za dobijanje bonusa značilo bi da se vrednost vazduhoplovne kompanije sa sedištem u irskoj prestonici Dablinu, više nego udvostručila od avgusta 2019, podigavši vrednost kompanije na tržištu kapitala na gotovo 24 milijarde evra. Ryanair je već sada drugi najvredniji avio-prevoznik na svetu po kapitalizaciji deonica, iza američkog prevoznika Delta Air Lines.

Preuzeo kompaniju 1994.

O’Liri, koji je preuzeo Ryanair još 1994, predvodio je meteorski uspon kompanije do titule najvećeg evropskog avio-prevoznika. Tokom tog vremena već je stekao 3,9 odsto udela u kompaniji, vrednog 907 miliona evra. Budući bonus rezultat je sheme podsticaja dogovorene 2019, koja je prvobitno trebalo da istekne 2024, ali je produžena do 2028. u decembru prošle godine. U to vreme cena deonice Ryanair-a bila je ispod 13 evra.

Finansijski analitičari koji prate poslovanje kompanije predviđaju prosečnu ciljanu cenu deonice od 24 evra u sledećih 12 meseci, prema podacima iz Bloomberg-a, što bi O’Lirija lako stavilo iznad praga za prikupljanje bonusa.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde