Skoro 40.000 ljudi potpisalo peticiju protiv rudnika litijuma

Na sajtu you.wemove.eu pokrenuta je evropska peticija protiv predloženog rudnika litijuma u Loznici, koju je do sad potpisalo skoro 40.000 ljudi. Sa ovakvim brojem potpisnika ova peticija trebalo bi da stigne i do Evropskog parlamenta.

„Pozivamo vas da zabranite vađenje rude i obradu metala u dolini Jadra u Srbiji. Naročito zahtevamo da otkažete predloženi rudnik litijuma Rio Tinto u Loznici. Zahtevamo da zaštitite biodiverzitet, plodno tlo, poljoprivredna sela i bogata kulturna područjaOdbijamo da dozvolimo Vladi da uništi dolinu Jadar u naše ime. Odbacujemo trovanje izvora vode. Proces odvajanja hemijski stabilnog litijuma od rude jadarita uključuje upotrebu koncentrovane sumporne kiseline. Proces bi se odvijao 20 km od reke Drine i koristio bi 300 kubnih metara vode svakog sata, dok bi se hemijski prečišćena voda vraćala u reku Jadar“,  piše u peticiji.

Ovaj korak stiže nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da je projekat Rio Tinta „neupitan“ i da ima „snažnu podršku Vlade“. Takođe, kako navodi portal Nova.rs, početkom aprila u Ministarstvu rudarstva i energetike doneta je odluka da Rio Tinto, osim u Loznici, može da krene sa eksploatacijom litijuma i na području Dobrinje, u okolini Požege.

U ministarstvu za B92 navode da je kompanija Rio Tinto završila geološka istraživanja na lokaciji Jadar kod Loznice i overila rezerve bora i litijuma.

„Kad je reč o geološkim istraživanjima kod Požege, privredno društvo Jadar Lithium d.o.o. iz Beograda poseduje odobrenje za geološka istraživanja u Dobrinji, ali još nije dato nijedno odobrenje koje se tiče eksploatacije litijuma i izgradnje rudnika. U razmatranju svih budućih koraka na ovom projektu, prioritet će biti da se osigura poštovanje svih propisa koje se tiču zaštite životne sredine i najviših evropskih standarda u ovoj oblasti“, kažu u nadležnom ministarstvu.

Geološka istraživanja litijuma (osim na projektu „Jadar“ gde ih sprovodi kompanija Rio Tinto), su u početnom stadijumu, u kome se, kažu, ne može proceniti da li na tim prostorima ima ekonomskih značajnih količina za eventualnu ekspolataciju litijuma.

„Napominjemo da se više od 95% odobrenih geoloških istraživanja metaličnih mineralnih resursa ne završi overom rezervi i samim tim ni otvaranjem rudnika“, ističu.

Ministarstvo rudarstva i energetike će preko geološke inspekcije vršiti inspekcijski pregled istražnih radnji i na istražnom polju Dobrinja kod Požege, kao i na svim drugim mestima gde se istraživanja budu sprovodila, kako bi se osiguralo da se aktivnosti realizuju u skladu sa projektom, uz poštovanje svih zakonom predviđenih mera kad je reč o zaštiti životne sredine, i zaštitili interesi lokalnog stanovništva.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde