Soroš menja strategiju

Foto: Youtube screenshot / New Economic Thinking

Fond za otvoreno društvo (OSF), čiji je osnivač milijarder Džordž Soroš, povlači se iz velikog dela svojih aktivnosti u Evropskoj uniji ili ih u potpunosti obustavlja.

Pažnja se preusmerava na druge krajeve sveta, kaže interna elektronska pošta u koju je uvid imala agencija Reuters.

Odluka znači da će se humanitarna mreža odmaknuti od poslova vezanih uz unutrašnja evropska pitanja, a na to će se područje usredsrediti u kontekstu većih, globalnih pitanja, prenosi tportal.

„U osnovi, novoodobreni strateški smer priprema povlačenje ili okončanje velikih delova našeg trenutnog rada unutar Evropske unije, premeštanje našeg fokusa i raspoređivanje resursa u druge krajeve sveta“, stoji u e-mailu.

„Ova promena nije odraz pređašnjeg rada ili mnogih doprinosa osoblja tokom godina, već pre odluka koja gleda u budućnost, ukorenjenoj u budućim prilikama kako bi se ostvario značajan učinak“.

U junu je najavljeno da će 93-godišnji finansijer Soroš svoju 25 milijardi dolara vrednu fondaciju, koja finansira brojne nevladine organizacije u svetu, predati svom sinu Aleksu, a u julu je najavljeno otpuštanje 40 odsto zaposlenih u svetu u sklopu strateških promena.

Interni e-mail ne otkriva pojedinosti o načinu na koji će fondacija prenameniti svoja sredstva, ali portparol je rekao da će organizacija nastaviti da podržava grupe civilnog društva širom Evrope, uključujući one koji rade na spoljnopolitičkim pitanjima EU-a, te da će i dalje podupirati romske zajednice na kontinentu.

Nastavak finansiranja na zapadnom Balkanu

„Fond za otvoreno društvo menja način poslovanja, ali moja porodica i OSF su dugo podržavali i ostaju čvrsto predani evropskom projektu“, rekao je Aleks Soroš, čelnik OSF-a, u saopštenju poslatom Reutersu.

Džordž Soroš, mađarski Jevrej koji je emigrirao nakon Drugog svetskog rata, obogatio se u Sjedinjenim Američkim Državama i duže vreme podržava grupe koje promovišu vrednosti liberalizma, demokratije i otvorenog društva u istočnoj Evropi.

Organizacija godišnje dodeljuje oko 1,5 milijardi dolara, a nastaviće preko nacionalnih fondacije finansirati programe u Evropi, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, Kirgistan i zapadni Balkan, rekao je portparol OSF-a. „Naš rad u Evropi je oduvek bila evoluirajuća celina i ove nove promene nisu izuzetak u tom dugoročnom trendu“, dodao je portparol.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde