Soroš prepustio svoje „carstvo“ sinu Aleksu

Foto: Twitter / Alex Soros

Ključne tačke
  • Američki milijarder Džordž Soroš predao je vođenje svog finansijskog carstva vrednog 25 milijardi dolara svom sinu Aleksu.
  • Aleks je jedini član porodice koji sedi u investicionom komitetu za upravljanje Sorošovim fondom, koje upravlja sa porodičnih 25 milijardi dolara i dobrotvornom fondacijom.
  • Iako uglavnom dele iste političke stavove, on je za Wall Street Journal rekao da je „više usmeren na politiku“ od svog oca.

Američki milijarder Džordž Soroš predao je vođenje svog finansijskog carstva vrednog 25 milijardi dolara svom sinu Aleksu.

Finansijer, rođen u Mađarskoj, rekao je da je njegov sin to „zaradio“, u intervjuu za Wall Street Journal.

Od 1990-ih bogatstvo porodice je usmereno na podršku izgradnji demokratije u desetinama zemalja. Ali poslednjih godina 92-godišnji bivši menadžer hedž fonda postao je fokus antisemitskih zavera.

Aleks, 37-godišnji diplomac istorije, drugi je najmlađi od petoro dece.

Aleks je jedini član porodice koji sedi u investicionom komitetu za upravljanje Sorošovim fondom, koje upravlja sa porodičnih 25 milijardi dolara i dobrotvornom fondacijom.

Aleks je u decembru preuzeo funkciju predsednika Fondacije za otvoreno društvo (OSF), a takođe je zadužen za „super PAC“ svog oca, američki mehanizam za usmeravanje sredstava političkim partijama.

Usmeren na politiku, fan hip-hopa

Iako uglavnom dele iste političke stavove, on je za Wall Street Journal rekao da je „više usmeren na politiku“ od svog oca i da će voditi kampanju protiv pokušaja Donalda Trampa da se kandiduje za drugi mandat predsednika SAD.

„Koliko god bih voleo da izvučem novac iz politike, sve dok to radi druga strana, i mi ćemo to morati da uradimo“, rekao je Aleks Soroš.

On je rekao da će Fondacija za otvoreno društvo težiti istim ciljevima koje su imali pod njegovim ocem, uključujući slobodu govora, reformu krivičnog pravosuđa, prava manjina i izbeglica i podršku liberalnim političarima. Ali on takođe želi da uključi inicijative za pravo glasa, abortus i rodnu jednakost, dok sledi agendu koja je više fokusirana na SAD.

Aleks Soroš je fan hip-hopa i američkog fudbalskog tima Njujork Džets. Poznat je po tome što ima bogat društveni život, posećuje slavne žurke u Kanu i Hemptonsu. Takođe je putovao u udaljene delove Amazona i pridružio se odboru grupe za kampanju za ljudska prava Global Witness.

Soroš je zaradio miilijarde

Njegov otac, Džordž Soroš, rođen je u Mađarskoj, gde je kao dete proživeo užas nacističke okupacije 1944-45. Njegova porodica je skrivala svoj jevrejski identitet da bi preživela.

Posle rata napustio je Mađarsku i otišao u London, a kasnije se preselio u Njujork gde je zaradio milijarde kroz svoje aktivnosti hedž fondova.

Kada je pao Berlinski zid, otvarajući put za uspostavljanje demokratskih vlada u bivšem sovjetskom bloku, on je osnovao Fondaciju za otvoreno društvo (OSF) da podrži proces. OSF sada troši oko 1,5 milijardi dolara godišnje podržavajući liberalne ciljeve, obrazovne organizacije i ljudska prava u više od 120 zemalja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde