Nemačkoj će trebati 100.000 dodatnih radnika za montažu solarnih panela

Foto: Envato Elements / 1footage

Plan nemačke vlade da razvije solarne kapacitete u zemlji zahteva, prema procenama tog sektora, 100.000 dodatnih radnika. Krajem prošle godine je bilo zaposleno oko 65.000 ljudi, saopštilo je udruženje za solarnu energiju BSW.

„Moraćemo da dođemo do reda veličine od približno 165.000“, rekao je direktor tog udruženja Karsten Kernig na sajmu Intersolar u Minhenu.

Računica se zasniva na ciljevima nemačke vlade. Godišnje povećanje fotonaponskih potencijala treba 2026. da dostigne 26 gigavata, tri puta više nego 2022.

Prošle godine su, prema rečima Kerniga, u Nemačkoj instalirani solarni uređaji snage 7,4 gigavata. Ove godine bi to, prema procenama BSW, trebalo da bude između devet i 11 gigavata, piše agencija dpa. 

Zamenik direktora BSW David Vedepol istakao je da će u tim godinama snažnijeg razvoja radna snaga postati knap. „U prvom redu nedostaju majstori“, rekao je Vedepol.

Već sada devet od 10 preduzeća iz solarnog sektora traži radnike. Ipak, obojica predstavnika BSW naglašavaju da razvojni ciljevi nisu nedostižni.

Solarni paneli instaliraju se na tri mesta – na krovovima privatnih kuća, na krovovima preduzeća i na poljoprivrednom zemljištu, po pravilu na livadama ili oranicama.

Potražnja je prošle godine prema podacima BSW kod privatnih kućevlasnika i firmi porasla za 36, odnosno 40 odsto.

Samo u prvom tromesečju 2023. na krovove je postavljeno 159.000 fotovoltaičkih jedinica, 146 odsto više nego od januara do aprila prethodne godine, saopštilo je isto udruženje.

BSW računa da će tražnja solarnih uređaja u Nemačkoj ove godine sedmi put zaredom rasti dvocifrenom stopom. Osim vlasnika kuća, solarne instalacije traže i drugi investitori, poput poljoprivrednika koji ih postavljaju na imanjima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde